Тиха Революція і пять способів зробити ЄвроМайдан Назавжди

ЄвроМайдан запорізьким табором стоїть в центрі Києва більше місяця. Ніхто не знає як надовго протримається ця криза в Україні, але багатьох цікавить як зробити, щоб ЄвроМайдан став явищем надовго. Будь який соціолог скаже, що суспільний струсок масштабу Майдану вже змінив українське суспільство. Але у прогресивної частини суспільства є бажання керувати цими змінами і надалі.

Автор: Станіслав Настенко

Переді мною приклад Квебеку, до кінця 1950-х найбільш архаїчного куточку Північної Америки. Суцільно контрольований католицькою церковю край, де працювали по-стаханівські, танцювали старі французькі танці і де до 1959-го року царював авторитарний Дюплессі. Втім вже за Дюплессі в Квебек з сусідніх Сполучених Штатів прилетів телевізійний сигнал (як сьогодні в Україну Facebook) і в 1960-му сталася Revolution Tranquille, мирна Тиха революція, яка в Квебеку, так виглядає, ніколи не закінчилася. Так само через роки має жити і підтриманий всім прогресивним світом український Майдан.

Сьогодні онуки революціонерів 1960-го в Квебеку так само розмовляють своєю французькою мовою, в суцільному оточенні потужної англомовної культури (до Нью Йорка 500 км). Вони не ходять в церкву, так само як їх діди революціонери закликали не ходити. Вони успішні бізнесмени, шалено креативні митці і талановиті винахідники, викладачі в універитетах хоча їх діди ображалися, що для цього потрібно вивчити англійську мову.

Діти Тихої Революції були і залишаються великою меншістю (біля 50% мешканців провінції). Не маючи достатньо підтримки, щоб отримати незалежність Квебеку вони зробили в рідному краю все те, про що мріяли їх діди в 1960-му і навіть набагато більше.

Секрет, на мою думку уважного спостерігача і мешканця Квебеку на протязі багатьох років, в методичному виконанні активною частиною суспільства таких собі 5-ти пунктів Тихої революції. В Квебеку це: мова, колір, стиль, освіта, прогресивність. Якщо спроектувати приклад квебекуа на український Майдан то ось, що потрібно і українцям робити, щоб Майдан жив завжди.

Майдан з висоти пташиного польоту під час виступу Океана Ельзи

Мова. Хоча на ЄвроМайдані багато мов українська мова це мова Майдану. Кожен, хто спілкується українською робить виклик. Це не означає, що спілкуватися потрібно лише українською. Просто коли ти розмовляєш українською, ти продовжуєш традицію Майдану.

Гімн. Український гімн співається з рукою на серці. Чому? Тому, що так співають на ЄвроМайдані.

Корупція. Кожен, хто принципово не дає хабар і витрачає час і вдвічі-втричі більші гроші, щоб зробити все як належить – продовжує традицію Майдану. Майдан не шукає легких шляхів, він шукає правильні.

Партнери. Сенатор Мак Кейн на Майдані це не випадковість. Ті, хто ненавидить Майдан також ненавидять успіх Америки. Досить боятися здорової прогресивної про-американськості. Якщо ти хочеш, щоб Майдан жив визнай, що Америка друг і брат українцям. Канада, Швеція, Польща також. … Польща сьогодні є другом України, і такими друзями не цураються. Польський прапор, як і американський майорить над ЄвроМайданом.

Колір. Колір Майдану 2004 помаранчовий, ЄвроМайдану 2013 жовто-блакитний. Вважайте, що ці кольори асоційовані з мирною українською революцією і їх використання для оформлення інтерєру, елементу одягу, дизайну сторінки в Інтернет буде свідомо і підсвідомо асоціюватися з продовженням Традиції Майдану.

Мова не про універсальний секрет досягнення щастя, а про продовження традиції і успіха Майдану як я її бачу.

Один українець сказав на московському телешоу в перший день ЄвроМайдану, що «добрі хохли закінчилися». В Квебеку я бачив надзчичайно jolie приязних людей, але я не бачив добрих. Вони виглядають як ті, що знають що робити. Українці також повинні розсудливо відібрати декілька фішок Майдану методично підтримувати їх.

Євромайдан досвід

Знак гривні
Знак гривні