Почалося кримінальне переслідування активістів, котрі допомагали #євромайдану на власних автомобілях

Почалося переслідування люде, які брали участь у мирних «автомобільних» акціях протягом останніх тижнів. Про це ЄвромайданSOS повідомив один із адвокатів, що виступає захисником автоєвромайданівців. Справу "шиють" проти тих, хто брав участь в автопробігах та блокував автомобільний рух на дорогах власними автівками (зокрема, на вулицях Грушевського, Садовій та Шовковичній у Києві).

Наразі багатьох учасників цих подій викликають на допити повістками або в телефонному режимі, в якості свідків. Згідно з нашими даним, таких осіб уже близько 30. Водночас, за наявною в нас інформацією, відкрите тільки одне кримінальне провадження, за статтею 279 Кримінального кодексу України («Блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства»). Над цим кримінальним провадженням працюють більш ніж 20 слідчих під керівництвом одного керівника слідчої групи.

У матеріалах справи начебто є фотографії автомобілів (на яких видно місце розташування та положення авто), на підставі яких слідчі й мають намір доводити здійснення блокування транспортних комунікацій.
Безкоштовну правову допомогу автоєвромайданівцям надають 12 адвокатів.

Один із них Дмитро Йовдій вважає, що дії слідчих спрямовані на те, аби вчиняти на учасників акцій Євромайдану психологічний тиск.

"Це вже відбувається масово, до людей приходять оперуповноважені, вручають їм повістки, наполегливо стукають у двері. Якщо їх немає вдома,[вручають повістки] їх батькам. Тобто вчиняється психологічний тиск. В тому числі на допитах. Поки що це свідки, але їм дають зрозуміти, що це статус тимчасомвий і вони можуть перетворитися на підозрюваних. Таким чином намагаються відбити бажання в цих людей брати участь у подальших акціях," - стверджує адвокат.

Євромайдан репресії

Знак гривні
Знак гривні