ХРОНІКА ПРОТЕСТУ, НЕДІЛЯ (ОНОВЛЮЄТЬСЯ ПОСТІЙНО)

06:52 вже третя колона, на цей раз по вулиці Інститутській, вирушила на блокування Кабміну. Перших дві пройшли по Грушевського. Будуть вимагати відставки уряду Азарова. Ваша присутність дуже потрібна.

05:49, 02 грудня. Майдан протримався ніч, виставлені барикади по всім головним вулицям, дотримується жорсткий антиалкогольний режим. Головний підсумок доби - те, що на акцію вийшло найбільша в історії України кількість людей, підтверджує, що нас не залякати. Ще один підсумок - необхідна жорстка, ненасильницька дисципліна акцій, інакше провокатори своїми діями нанесуть серйозний по ним удар.

20:46 Ситуація загострилася навколо пам"ятника Леніну на бульварі Шевченка. Активісти спробували його зруйнувати і відігнали Беркут. Той повернувся з підкріпленням, розігнав протестувальників і оточив пам"ятник. Є поранені.

20:08 Демонстранти перекрили щитами вулиці Інститутську та Городецького.

19:48 Хрещатик біля готелю "Хрещатик" та будинку профспілок перегорджено щитами та лавами. Тягнибок сказав, що за не підтвердженою інформацією, до Майдану їде колона водометів. Зараз на Хрещатик прибула автоколона стритрейсерів - машини обвішані прапорами України та Євросоюзу.

На сцені тим часом виступають радикальні націоналісти, говорять про Бандеру і Петлюру. Така риторика дещо недоречна на нинішній акції і може відштовхнути від участі у мітингах чимало людей, що загрожує поразкою. Наша порада ведучим: не давайте слово усім підряд.

19:34 Яценюк: головна вимога на завтра - це відставка Азарова. В будинку профспілок перебуває Порошенко, Третьяков та опозиційні депутати.

19:28 В Будинку профспілок прес-конференція. Тягнибок каже, що в Київраді проведуть збори киян, які оберуть людину, котра вирішуватимуть питання життєдіяльності міста, оскільки Киїрада нелегітимна, а мера немає. У будинок профспілок протестувальники зайшли легально, є договір. І Кличко, і Тягнибок повторюють, щоб учасники акції не піддавалися на провокації і не ходили на Банкову.

18:33 Зараз почнуть перегороджувати Хрещатик металевими щитами, якими раніше був огороджений Майдан.

18:22 Народ масово заходить до Київради на екскурсію. На вході стоять активісти, в одні двері впускають, в інші випускають. Всередині порядок. Все організовано. Люди фотографуються в залі засідань Київради. До кабінетів не пускають. Вікна на першому поверсі забарикадовані столами.

18:09 На мітингу людей порівняно небагато, але весь Хрещатик заповнений учасниками акції протесту.

18:06 Щойно на Майдані виступав Тягнибок. Сказав, що будуть встановлені намети, і люди з майдану не підуть. Закликав не піддаватися на провокації і нічого не штурмувати. За його інформацією, у влади є два сценарії. Перший - відправити у відставку уряд і почати перемовини з Майданом. Другий - розігнати Майдан силою за допомогою водометів. Начебто другий сценарій курує Медведчук. Щодо захопленої Київради - там опозиція буде керувати містом самостійно. Закликав комунальні служби не саботувати рішення "народної Київради".

17:58 На Банковій група людей стала в живий ланцюг, щоб запобігти провокаціям.

17:43 Фейсбук МВС - під час сутичок поранено близько сотні міліціонерів. Серед протестувальників є затримані.

17:40 На Майдані на місці сцени Помаранчевого майдану люди з синьо-жовтими пов"язками монтують нову. За інформацію до джерел, близьких до влади, міліція втратила контроль над містом. Керівники "Беркуту" не беруть телефон, коли їм телефонує керівництво. За неперевіреною інформацією, піднято по тривозі президентський полк - для висування у Київ.

17:13 Беркут знову відходить до АП.

17:08 Є інформація, що штурмовиками керував Дмитро Корчинський.

16:59 Порошенко на Банковій закликає людей повернутися назад на Майдан. Там же присутній і Тягнибок.

16:55 Беркут збирає каміння з вулиці.

16:49 Беркут відступає до позицій перед АП. Протестувальники ідуть уперед і закидують їх чимось схожим на каміння.

16:44 Беркут відтіснив протестувальників на Інститутську

16:38 БЕРКУТ ПІШОВ НА ШТУРМ

16:30 В тридцятиметровій зоні штурмовики організовані. Серед них точно є футбольні фанати. Газ іде поверху, тому люди присідають, бо біля землі легше дихати.

16:28 Беркут кидає світлові і газові гранати, натовп - пляшки, петарди. Димові шашки кидають обидві сторони. Густий дим, важко дихати.

16:26 Металеву барикаду впритул підтягли до Беркута. Ситуація критична.

16:25 Почалися сутички. Штурмовики намагаються витягати беркутівців з шеренги.

16:24 Ситуація загострюється. Штурмовики під прикриттям металевих щитів пішли вперед. Беркуту роздають щити.

16:23 У Беркуту на Банковій з"явилися щити.

16:15 Тягнибок теж говорить про провокаторів від влади - "вони ночували в Будинку офіцерів, їх туди запустили".

16:14 "ТЕКСТИ" наголошують - ми є прихильниками ненасильницького спротиву.

16:10 Петро Порошенко в ефірі "Громадського телебачення" розповідає про провокації під Банковою - бульдозер та "людей під прапорами "Свободи", які не є "свободівцями". Поруч - Тягнибок. Порошенко каже, що став на ківш бульдозера і не дав їм рухатися.

16:02 Штурмовики набігають на "Беркут" і кидають петарди.

15:56 На Банковій у Беркут летить бруківка.

15:52 Біля адміністрації президента лунають звуки, схожі на вибухи. Банкова від Інститутської до АП щільно заповнена людьми.

15:27 Тривають сутички з Беркутом на Банковій. Повідомляють про застосування газу. Ставлення до радикальних протестувальників неоднозначне - більш помірковані учасники акції називають їх "провокаторами".

15:22 Опозиція захопила Будинок профспілок на Майдані Незалежності. Тягнибок заявляє, що в приміщенні буде організовано штаб акції протесту.

15:18. Урядовим кварталом курсують тисячі людей - вони пересуваються від однієї адміністративної будівлі до іншої. Люди чекають загального плану дій. На вулиці Лютеранській (з протилежного боку Банкової) протестувальників немає - однак там багато міліції.

Люди прийняли огорожу біля "йолки". Вночі влада почала будівельні роботи на Майдані і його частково розібрала. Люди завершують прибирати, аби там можна було стояти

На мітинг приїхала польська делегація на чолі з Качинським

Євромайдан

Знак гривні
Знак гривні