5 тактичних порад #Євромайдану

ТЕКСТИ поспілкувалися з ветеранами протестних рухів і зробили список рекомендацій.

На Євромайдані люди самі роблять все від збору і роздачі харчів, до агітації інших киян. Організацією також займається група громадських активістів та штаби політичних партій. Така співпраця це добре, та вчора основну роботу зробили прості кияни

1. Мільйон стрічок. Кияни наздавали достатньо пожертв, аби оргкомітет зміг надрукувати мільйон стрічок із символікою ЄС. Люди, котрі візуально позначають свою підтримку акції створюють позитивний фон у місті і сприяють збільшення кількості протестуючих.

2. 600 агітаторів з прапорами ЄС. Варто відправити мінімум 200 «агітргруп» у складі 3 людей на станції метро і людні міста Києва. Учасники агітгруп мають візуально відрізнятися від інших перехожих, наприклад накинувши прfпор ЄС на плечі. В переході на Майдані dsy коштує 100 грн, оптом можна купити утричі дешевше.

Коли людина декілька раз по дорозі додому агітаторів, котрі візуально вирізняються, у неї підсилюється відчуття потужності руху. До такого руху хочеться приєднатися і допомогти. Якщо сьогодні не виходити в центр міста, то складається враження, що в Києві нічого не відбувається.

Агітатори-волонтери з прапорами ЄС даватимуть потужне візуальне повідомлення.

Вагони метро ідеальне місце для роботи. Варто в них заходити і голосно повідомлти що відбувається і що потрібно робити кожному.

Для роботи на інших майданчиках у агітгруп можуть бути мегафони, а можна працювати і без них. Можна роздавати листівки з двома трьома реченнями, в яких або закликається на мітинг або пояснюється суть подій.

Листівка не повинна містити більше тексту ніж повідомлення у Твітері, але великими буквами.

3. Кожен з плакатом. Дацзибао, як кажуть китайц,і дуже ефективні на фотографіях, або по телебаченню. Кожен може купити ватман чи знайти стару картонну коробку і написати на ній маркером своє гасло. Чудовий приклад це плакат дівчинки: «Подавіться своєю ялинкою».

4. Залучення волонтерів. Вчора на євро майдані волонтерів записували за столом біля стін Михайлівського монастиря. Проте не кожен з учасників мітингу міг цей стіл побачити. Тому редактор ТЕКСТІВ Анатолій Бондаренко взяв папір, написав на ньому великими буквами «ВОЛОНТЕРИ» і став у гущі мітингу. 2- 3 людини протягом кожних десяти хвилин запитували, чим можуть допомогти. Приблизно 20% погоджувалося ходити в метро і голосно розповідати про акцію. Якби люди з плакатом «Запис волонтерів» стояли по всій площі залучених людей стало б у десяток разів більше.

ВАЖЛИВО! Волонтери це коти, які самі по собі. Їм постійно потрібно давати роботу і спілкуватися з ними в процесі її виконання. А то розбіжаться і розкажуть усім знайомим? що у вас бардак і нічого не вийде.

5. Фото керівників-злочинців. Масове тиражування фотографій керівників, котрі приймають незаконні рішення і віддають злочинні накази змусить інших керівників задуматися, що робити у критичний мормент. Фотографія дружини і дітей (Фейсбук і ВКонтакті у поміч) людини, котра віддала злочинний наказ ще більше збиває службовий запал

Нагадуємо, що на Євромайдані протест виключно ненасильницький.

Євромайдан самоорганзація

Знак гривні
Знак гривні