Повна несумісність: Янукович і ЄС ніколи не співпрацюватимуть

Якщо прокрутити на Майдані те, що йде по українських телевізорах в пройм-тайм, то європейськість фізично зникне. З’явиться агресія, бажання перемоги будь якою ціною, статусність. Між правлячим українським режимом і ЄС немає однієї маленької, але дуже важливої компоненти: mutual understanding.

Автор: Станіслав Настенко

Українською можна спробувати перекласти як “немає порозуміння”, “не дихають одним повітрям”, “немає спільного бачення проблем”. Немає того дуже швидкого порозуміння на “низькому машинному рівні”, як сказали б електронщики, на якому система дає максимальну швидкість реакції і продуктивності. Саме так, саме завдяки цьому порозумінні на рівні спільної свідомості так успішно працюють зокрема ЄС і НАТО. Саме тому між країнами Заходу не виникає серйозних конфліктів.

Речники українського режиму зараз завзято продають українцям образ “президента, який найбільший патріот з патріотів”, який торгується за кожний мільйон від Європи і кістьми ляже за українські інтереси. Це також проблема панове. Американський, шведський, польський політик не вилітає вранці з вікна як Бетмен, а просто виходить на роботу через двері, таким яким він є. А є він переважно цивілізованою людиною, яка нікому не хоче зла і нікого не хоче ображати.

Це побутова культура the Western Civilization, яка виробляється з дитинства під час перегляду мультфільмів і читання книжок, в школі, в церкві…

Не треба крутити Європі руки “скільки грошей ви нам дасте” – цивілізовані політики завжди дадуть стільки, скільки вийде дати і не більше. Залежить від багатьох причин, але найперше ніхто в Європі, Америці, Австралії не бажає Україні злого, не бажає бачити Україну проблемною країною. Особливо цього не хочуть сусіди України в ЄС. Зрозуміти це дуже важливо в Україні. Немає ніякого сенсу бути найхитрішим у світі, врешті обдуриш самого себе.

Mutual understanding, довіра і порозуміння. Якщо цього не відчувати, то буде ще багато таких Чорних Четвергів ((С) Українська Правда), як трапилося на минулому тижні. Вступу в НАТО можна не боятися і про нього навіть не мріяти, навіть з економічними відносинами Україна-ЄС будуть проблеми. Без втручання Росії все одно будуть схожі “несподівані” проблеми.

Корінь проблеми, головна причина українського непорозуміння і цивілізаційного шкутильгання це безсумнівно у відсутності власної інформаційної політики в в посттоталітарній Україні і, разом з тим, у агресивності присутньої в Україні російської інформаційної політики. Такі телесеріали не можна показувати на популярних телеканалах. Врешті, в таку церкву краще не ходити… Важкі, дуже важкі питання (інформаційного) оздоровлення суспільства, простого рішення яких немає. Але без їх вирішення не буде ніякої реальної асоціації з Європою, не буде омріяної і такої необхідної європеїзації.

…На Майдані в Києві зароджується одна дуже цікава річ: жовто-блакитна європейсько-українська синергія. Такої самої якості метафізична матерія, яку спостерігали свідки легендарного помаранчевого Майдану в 2004-му році, коли всі раптом ставали набагато більш ввічливими, поважливими, одним словом більш європейськими.

Але якщо прокрутити на Майдані те, що йде по українських телевізорах в прайм-тайм то синергія фізично зникне. З’явиться агресія, бажання перемоги будь якою ціною, статусність…

На ЄвроМайдан повернеться естетичні і культурні проблеми, що є поза ним і які заважають президенту Януковичу перестати грати Бетмена і просто перевести країну за руку через вулицю.

Євромайдан асоціація підсумки

Знак гривні
Знак гривні