Депутат Європарламенту: Євросоюз має виділити Україні 12 – 15 млрд євро. Це змінить позицію Януковича і дозволить виплачувати пенсії.

«Перед Україною видніється привид банкрутства і неможливість сплати соціальних зобов'язань. У листопаді сума вільних коштів на рахунку Державного казначейства склала всього 410 млн. гривень (близько $ 50 млн.) – найнижчий рівень за 10 років.

До цього додається величезний економічний тиск із боку Росії, що поглиблює українську кризу. Кордон із Росією є практично закритим для українського експорту. За останні дев'ять місяців товарообіг України і Росії знизився на 23 відсотки. Зменшення доступу на ринок Росії веде до закриття компаній і звільнень працівників.

Нікого, отже, не може дивувати, що в цій ситуації пріоритетом Януковича є забезпечення своїй державі можливості фінансування ззовні.», - це пише у своїй статті газеті Rzeczpospolita відомий польський політик, співголова Польсько-українського форуму партнерства а також депутат Європарламенту Павел Залевський.

Він продовжує: «Таким чином, ясно, що для України вкрай важливим є отримання фінансування для амортизації втрат, викликаних перехідною відсутністю конкурентоспроможності та російськими санкціями. Якщо Янукович підпише угоду про асоціацію без гарантій домовитись щодо фінансування з Міжнародним валютним фондом чи ЄС, наражає свою країну на величезні втрати, які жоден розсудливий політик не може собі дозволити.

ЄС повинен розуміти, що згода України на його умови та впровадження там європейських стандартів коштуватиме. Необхідною є підтримка українського бюджету вже зараз сумою щонайменше 12-15 мільярдів доларів. Це смішна сума, порівняно з ресурсами призначеними на рятунок від банкрутства країн Південної Європи.

Із 2010 року тільки на допомогу Греції, Іспанії та Португалії призначено з різних інструментів Європейського союзу і ресурсів Міжнародного валютного фонду більш ніж 423 мільярди євро.
На цьому тлі підтримка європейського проекту великої держави, яким є Україна, не буде дуже дорогою.

Євросоюз повинен зрозуміти якими є інтереси Януковича, і використати ці знання для досягнення своїх цілей. Політика ЄС не може абстрагуватися від нинішньої ситуації в Україні. Тому слід погодитися з вимогами України в раціональний і умовний спосіб - пропонуючи фінансову допомогу в обмін на реформи.
Потрібно скласти план, у якому періодичні платежі корелюють із реформами. У цьому контексті можна підняти питання про звільнення Юлії Тимошенко, у якості однієї з умов пакету.»

Повністю статтю читайте на Українській правді

Знак гривні
Знак гривні