З'явилася онлайн-версія журналу Критика

Відомий інтелектуальний часопис «Критика» запустив свій сайт Krytyka.com. Відтепер це також адреса для Cпільноти Критики - живої мережі провідних науковців, експертів, журналістів і публічних інтелектуалів із України, країн Східної та Західної Европи, США та Канади. «Ми створили для них дискусійний простір швидкого зв'язку одні з одними, що сприяє інтеґрації українських наукових та експертних кіл до західних інтелектуальних еліт.

Окрім форумів та блоґів - індивідуальних і колективних - новими на порталі є авдіо- й відеоподкасти, архів журналу з 1997 року та нові числа часопису (доступні в електронному форматі для передплатників)», - йдеться у редакційному повідомленні.

Концепція і продукт-дизайн нового веб-порталу "Критикb" належать Олегові Коцюбі - докторантові Гарвардського університету (США), котрий очолив проєкт як керівник групи з його розробки та головний редактор нового веб-порталу.

Разом із запуском нового порталу ми також розпочинаємо цілком окремий новий проєкт - "Критичні рішення" що публікуватиме матеріяли журналістського характеру. Головна ідея проєкту - шукати і пропонувати рішення для суспільних змін та перевинайдення країни. Ідея та концепція інтернет-версії "Критики" належить Оксані Форостині, котра стала відповідальною редакторкою проєкту.

Архів дозволить майже всеохопно ознайомитися із важливими питаннями, які піднімалися на сторінках «Критики».
Адже авторами статтей і книжок, опублікованих у "Критиці" - зокрема на теми, що їх в Україні здебільшого обговорюють лише стереотипно і на рівні медій, - є провідні науковці, експерти й публічні інтелектуали світу. Ідеться про складні моменти української історії, відносини з країнами-сусідами в реґіоні, нове й почасти провокативне прочитання класиків української літератури, питання ґендерної дискримінації, ксенофобії та гомофобії в Україні, стан українських політичних еліт та закономірності політичного і культурного процесу в Україні тощо.

Основною місією нового порталу є вплив на український суспільний та медія-дискурс. Ми зацікавлені у формуванні зваженої громадської думки з питань, що розколюють українське суспільство. Прагнемо будувати дискусію на фундаменті наукового й усебічного підходу до обговорюваних питань. Боремося за встановлення нового стандарту якости публічної дискусії, що його вже 16 років пропонує своїм читачам "Критика". Віримо у цінності меритократії, плюралізму, секулярности й індивідуальної свободи, що їх покликаний поширювати в Україні новий портал.

Поряд із Олегом Коцюбою та Оксаною Форостиною у складі команди веб-порталу також працюють Олександр Бойченко, Данило Євтухов, Євгенія Гринь та Богдана Матіяш.

Щира дяка за фінансову підтримку проєкту пану Олександрові Бланку, Фондові якісної політики (Київ, Україна), Національному фонду на підтримку демократії (National Endowment for Democracy, NED), Міжнародному фонду "Dslhjl;tyyz" (Київ, Україна), Благодійному фонду Богдана Гаврилишина (Київ, Україна) та кредитній спілці Self Reliance Federal Credit Union (Нью Йорк, США). Проєкт розвивався за партнерської підтримки часопису The New York Review of Books, Українського наукового інституту Гарвардського університету, Наукового товариства ім. Т. Шевченка у США та Центру з управління і культури в Европі університету Санкт Ґаллєн (Швейцарія).

Про Критику

Krytyka.com є веб-порталом Групи "Критика", яку складають науковий центр - Інститут Критики, видавництво, часопис, а також онлайн-проєкт "Критика".

Групу очолює Григорій Грабович, професор Гарвардського університету і президент Наукового товариства імені Т. Шевченка у США.

Група "Критика" бачить своє покликання в тому, аби:

• встановлювати високі стандарти культурологічних та політичних дискусій в Україні;

• забезпечувати глибокий аналіз та альтернативні рішення для України;

• брати участь у глобальних дебатах щодо ключових питань, артикулюючи при цьому значення та перспективи України;

• порушувати теми, які в інший спосіб не з'являться в українських медіях, або ж ті, що їх в українському суспільстві нині розглядають як табуйовані та марґіналізовані (контроверсійні історичні моменти, ксенофобію, антисемітизм, ґендерну та сексуальну дискримінацію тощо), і цим докладатися до побудови живого громадянського суспільства та формування поваги до фундаментальних демократичних цінностей;

• уможливлювати прямий доступ до поточних інтелектуальних дебатів в Україні для міжнародних аналітиків та критиків, у такий спосіб поглиблюючи інтеґрацію України в міжнародну спільноту.

Група "Критика" зміцнює співпрацю між українськими інтелектуалами та їхніми колеґами в інших країнах і зорганізовує семінари та конференції щодо критично важливих тем для демократичного розвитку України.

медіа змі критика

Знак гривні
Знак гривні