Російський розробник хімічної зброї: зарін до Сирії постачала Росія

В ефірі телеканалу «Дождь» Віл Мірзаянов , доктор хімічних наук , фахівець в області хімічної зброї, котрий зараз проживає у США розповів про тонкощі співпраці Росії і Сирії у питанні хімічних озброєнь. Нижче розшифровка розмови. Відео тут

Ведучий : Ви знаходитесь зараз в Америці, що ви думаєте про те , наскільки обгрунтовані звинувачення американців? (йдеться про звинувачення сирійських урядових військ у застосуванні хімічної зброї проти повстанців - ТЕКСТИ)

Мірзаянов : Вони дуже сильно обгрунтовані, оскільки у повсталих сирійців такої зброї немає і не було, і такою зброєю можуть користуватися лише спеціально навчені війська на чолі з кваліфікованими офіцерами і генералами . А ці офіцери і генерали у свій час навчалися у Вищій військово -хімічної академії імені Ворошилова в Москві. І потім наші інструктори працювали в Сирії. Крім того , СРСР 1989 році в широких масштабах поставляв хімічну зброю, як Іраку, так і Сирії. Я повторюю, разом із засобами доставки . Наявності хімічної зброї ще недостатньо, щоб її застосовувати.

Ведуча : Невже в Росії не розуміють , що фахівці дізнаються про це? Чому Росія відмовляється визнавати , що в усьому винні війська Башара Асада?

Мірзаянов : Я вважаю , що причина в історії нашого російського співробітництва в галузі хімічної зброї в Сирії. Справа в тому, що коли була підписана Конвенція із заборони хімічної зброї в Росії в 1993 році, заступник голови Ради міністрів Шумейко в уряді Єльцина підписав угоду з Сирією про створення там так званого екологічного центру. Цей екологічний центр якраз і був центром хімічної зброї, і в якості представника в цьому центрі був призначений генерал - лейтенант Анатолій Кунцевич, він тоді працював у президента Єльцина радником з хімічної і біологічної зброї. Так що будь-які аналізи хімічної зброї, взяті з цих боєприпасів , можуть довести пряма участь Росії в цій справі.

Ведучий: А можна сказати , що зарин буває різним? По складу зарину можна зрозуміти, де він був виготовлений, і чи був він виготовлений в самій Сирії або з якої країни привезений. Чи можна це встановити з абсолютною достовірністю?

Мірзаянов: Це можливо. Як хімік, я стверджую , що це можливо. Якщо навіть Сирія виробила на своїй території зарин. Щоб виробляти зарин, необхідний прекурсор, який заборонений згідно Конвенції. Сирія не має свого виробництва цього прекурсору, напівпродукту для отримання зарину

... Можна довести досить обгрунтовано російське походження цих отруйних речовин і прекурсору .

війна сирія росія

Знак гривні
Знак гривні