Американці домоглися стабільного видобутку сланцевого газу у Польщі

До сьогодні у жодній з європейських держав не вдалося досягти подібного результату, повідомляє польська газета Rzeczpospolita. Американській компанії ConocoPhilips вдалося на одному з родовищ у Польщі домогтися стабільного видобутку сланцевого газу, обсяги якого поки не досягли комерційних, але свідчать про великий успіх.

"Зі свердловини, яку пробурила фірма Lane Energy Poland (контрольована ConocoPhilips), видобувається 8 тис. кубометрів газу на добу. Їх поки що не можна кваліфікувати як комерційні обсяги, але до сьогодні у жодній з європейських держав не вдалося досягти подібного результату", - відзначає газета.

Головний геолог Польщі Пьотр Возняк назвав дуже хорошою цю новину, висловивши впевненість, що вона підвищить інтерес інших компаній до видобутку сланцевого газу на польських родовищах.

"Найважливіше: після невеликої стимуляції газ сам тече вже більше місяця", - сказав він виданню.

Газета нагадала, що свердловина, на якій видобувається сланцевий газ, пробурена у червні 2011 року, а тестовий видобуток почався 21 липня поточного року і триватиме близько 2 місяців.

Як відомо, розвиток видобутку сланцевого газу у США дозволив знизити його ціну більш ніж на 40%.

Польща розраховує почати комерційний видобуток сланцевого газу у 2014 році, сподіваючись за рахунок цього знизити енергетичну залежність від свого головного постачальника "блакитного палива" - Російської Федерації та її "Газпрому".

Зазначимо, що Україна також має масштабні плани з розробки родовищ сланцевого газу. Так, промисловий видобуток сланцевого газу на Юзівській і Олеській площах має початися вже в 2017 році.

Існують три сценарії розвитку геологорозвідки і видобутку сланцевого газу і газу ущільнених порід на зазначених площах - песимістичний, базовий та оптимістичний. Згідно з базовим сценарієм, Україна зможе видобувати: на Юзівській площі - близько 20 млрд куб.м. газу, на Олеській - до 10 млрд куб. м. газу в рік. Оптимістичний сценарій передбачає видобуток в пікові роки близько 50 млрд куб. м. газу.

Джерело: ZN

успіх польща сланець майбутнє

Знак гривні
Знак гривні