Росія оголосила повномаштабну війну Україні. Поки що торгову.

Митниця Російської Федерації із 14 серпня зупинила весь український імпорт до своєї країни. Про це у середу повідомляє прес-служба Федерації роботодавців України, яку очолює Дмитро Фірташ.

"Федерація роботодавців України звернулась до прем’єра Миколи Азарова з проханням якомога швидше посприяти вирішенню на міжурядовому рівні проблем, які почали виникати в українських підприємств-експортерів на російській митниці", - йдеться у повідомленні.

"На жаль, "Рошеном" справа не обмежилась. Проблеми в українських експортерів з проходженням митного контролю на митниці РФ почали виникати ще з 20-х чисел липня", - відзначають в федерації.

"Про це свідчать звернення підприємств до ФРУ, які надходять протягом останніх двох тижнів… Це виражається у тому, що транспортні засоби, які перевозять продукцію українських товаровиробників, на кордоні Росії підлягають безпричинній суцільній перевірці, включаючи вивантаження, переваження вантажу та завантаження його назад", - йдеться у повідомленні.

"В Федерації роботодавців України наголошують, що все це призводить до збільшення термінів простоїв вагонів та інших транспортних засобів, і як наслідок, веде до подорожчання або зриву поставки товарів, псування продукції, а також підриває позиції українських товаровиробників на ринку Росії", - уточнили в ФРУ.

"За інформацією організації, з 00:00 години 14 серпня до профілю ризику системи управліннями ризиками Федеральної митної служби РФ до перших чотирьох десятків підприємств, які туди потрапили у липні цього року, були додані всі без виключення українські експортери", - йдеться у повідомленні.

"При цьому заходи попередження ризику були ще більш посилені. По суті, наголошують в ФРУ, мова йде про повну зупинку українського експорту на невизначений час, аж до тижнів або навіть місяців", - підсумували в організації.

Дії Росії назвали тиском, як в опозиції, так і в регіонах.

Зупинка українського імпорту це відповідь на стійке прагнення Києва підписати угоду про Асоціацію з ЄС. Росія не може легально заборонити ввіз українських товарів, або підвищити мито, адже це суперечить міждержавним угодам. Тому використовує трюки з митницею.

Україна має один але вагомий козир: почати справу проти Росії у рамках СОТ. Адже такі дії порушують міжнародні зобов'язання Росії. Головне, щоб вистачило політичної волі. Блокування на митниці схоже на жест відчаю, адже зупинка українського експорту вдарить і по російських споживачах та підприємствах. Український бізнес отримає стратегічний виграш, якщо витримає удар і не почне тиснути на уряд з вимогою відмовитися від Угоди з ЄС. Адже Угода відкриває для українців ринок ЄС і сприяє модернізації, як економіки, так і системи державного управління.

єс загроза росія асоціація

Знак гривні
Знак гривні