У відповідь на санкції щодо Roshen Україна має порушити справу проти Росії у ВТО

Казахстан може заборонити ввезення української продукції "Roshen". Молдова також перевіряє цукерки Порошенка. Нагадаємо, що раніше головний санітарний лікар Росії Геннадій Оніщенко заявив, що "у шоколаді молочному "Roshen" виявлений бензопирен", і компанії заборонили продавати продукцію на території Росії, але жодного офіційного документу так і не надали.

Залишається мало сумнівів, що ця заборона пов’язана із прагненням України підписати Угоду про асоціацію з ЄС.

Росія демонструє, що нас чекає у випадку руху до Європи і відмови від Митного союзу. Але перейматися не варто. Угода про Асоціацію передбачає зниження мит на українські товари, які продаються до ЄС. За рахунок цього наші підприємства зможуть заробляти до 380 млн. євро щороку.

Також Асоціація передбачає запровадження в Україні стандартів якості ЄС і європейських механізмів перевірки якості. Це зменшить корупцію і спростить життя бізнесу. Натомість Митний союз може запропонувати мало вигод. Адже митні ставки із країнами СНД у нас і так у більшості випадків нульові.

Росія може тільки обмежувати ввіз нашої продукції «нетарифними методами», що вона і робить.

Але і тут ми маємо козирі на руках. Дії Росії щодо продукції "Roshen" суперечать правилам ВТО і ми можемо в рамках цієї організації почати процес проти Росії, головне щоб у влади вистачило духу.

Сподіваємося нашому бізнесу вистачить мужності витримати удар і "пожертвувати цеглиною, щоб отримати яшму". Адже, якщо товари продаються на ринку ЄС, то їх можна поставляти без додаткової сертифікації у більшість країн світу. В порівняння з такими можливостями ринок СНД - гетто.

єс рошен росія асоціація

Знак гривні
Знак гривні