Проект нових податків вигідний олігархам-експортерам і б'є по інших бізнесах.

Виношувані урядом України податкові новації допоможуть поповнити спорожнілу через рецесію скарбницю напередодні президентських виборів, на які націлився чинний глава держави Віктор Янукович, але загрожують уповільненням ВВП, вважають економісти і підприємці, пише Reuters.

Нагадаємо, що Міністерство доходів і зборів раніше цього тижня оприлюднило законопроект, що пропонує з 1 січня 2014 року зменшити ставку ПДВ до 9,0 відсоток з нинішніх 20,0. Водночас відомство хоче ліквідувати ряд пільг з ПДВ і ввести додатковий податок з обороту, який для більшості платників становитиме 2,0 відсотки.

Автор статті Наталія Зінець відзначає, що нові податкові норми можуть позбавити високотехнологічні виробництва, середній бізнес і аграрний сектор мільярдів гривень інвестицій, що загрожує скороченням економіки. "Введення податку з обороту на додаток до чинного ПДВ обіцяє багато проблем реальному сектору", - сказав Олександр Паращій з інвесткомпанії Concorde Capital в аналітичній записці для клієнтів.

"Якщо парламент схвалить цей законопроект, українська економіка може зануритися в більш глибоку кризу", додав він. Економіка країни, сильно залежна від експорту металів, скорочується з середини минулого року через падіння зовнішнього попиту на ключову продукцію. За даними Держстату, падіння ВВП у третьому кварталі 2012 року склало 1,3 відсотка, у четвертому - 2,5, у першому кварталі 2013 року - 1,1.

Учасники щомісячного опитування агентства прогнозують, що в другому кварталі 2013 року ВВП знизиться на 0,7-0,8 відсотка, а в третьому вийде на плюс завдяки сільському господарству, яке очікує цього року врожай зернових на 20 відсотків вищий від торішнього.

Крім того, додає автор статті, через рецесію надходження до скарбниці в 2013 році залишаються практично на рівні 2012 року замість запланованого зростання. Проте влада збільшує дефіцит і відмовляється від секвестру витрат, який загрожує зростанням невдоволення виборців, що мають віддати голоси на виборах-2015.

"ВИГРАЮТЬ ЕКСПОРТЕРИ-МОНОПОЛІСТИ"

Міндоходів заявило, що запропоновані зміни Податкового кодексу є частиною затвердженої президентом програми економічних реформ, що вимагає скасувати пільги з ПДВ і знизити податкове навантаження. "Від введення проекту нормативного акта передбачається збільшення надходжень до бюджету на суму близько 22 мільярдів гривень ($2,8 мільярда)", - йдеться в повідомленні відомства.

Але галузеві експерти називають ініціативи палицею з двома кінцями, констатує Reuters. "Безумовно, збирання коштів до держбюджету зросте, а обсяги всіляких махінацій, в тому числі, і з відшкодуванням ПДВ, істотно скоротяться", - сказав Дмитро Олійник, заступник голови Федерації роботодавців України, яка об'єднує найбільші приватні компанії.

На його думку, запропоновані ініціативи стануть перешкодою для реформування економіки та зниження її залежності від сировинних галузей. "У найбільшому виграші від запропонованих змін опиняться виробники та експортери сировини, а також вертикально інтегровані структури. А от для виробників продукції високих рівнів переділу запропонована реформа загрожує додатковими витратами", - сказав Олійник.

Представник Української спілки промисловців і підприємців, що об'єднує підприємства різних форм власності, Юлія Дроговоз говорить, що "кожен новий посередник, кожна нова ланка в ланцюжку від виробника до споживача будуть платити додаткові два відсотки".

"Одна і та ж база оподаткування буде обкладатися податком 5-6 разів", - сказала Дроговоз, яка очолює комісію УСПП з питань економічної політики. Її коментарі опубліковані на сайті організації.

За її словами, введення цього податку найсильніше вдарить по сфері торгівлі і посередницьких послуг, призведе до закриття дрібних бізнесів. "Буде відбуватися монополізація, коли в одних і тих же руках буде зосереджений повний цикл виробництва і реалізації. І виграють від цього тільки вертикально інтегровані структури", - вважає Дроговоз.

Водночас генеральний директор Асоціації Український клуб аграрного бізнесу, що об'єднує власників і топ-менеджерів найбільших аграрних компаній, Володимир Лапа повідомив Рейтер в письмовому коментарі, що нововведення позбавлять сільськогосподарську галузь суми, порівнянної з річним обсягом капітальних інвестицій, що становить приблизно 16 мільярдів гривень (майже $2 млрд).

Зараз різниця між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом з ПДВ для аграріїв не підлягає сплаті до бюджету, акумулюється на спеціальних рахунках сільгоспвиробників і використовується для виробничих потреб. "При зменшенні ставки ПДВ пропорційно знизиться і ця різниця. Крім того, 10 відсотків від суми акумульованого ПДВ необхідно буде заплатити до бюджету додатково. У результаті ми виходимо на втрати аграріїв, за різними підрахунками, 8,5-10 мільярдів гривень", - сказав Лапа.

До цього, за його словами, необхідно додати ще кілька мільярдів гривень, які доведеться платити у вигляді податку з обороту. "Природно, це різко знизить можливості щодо подальшого розвитку аграрного виробництва. Як мінімум, можна очікувати стагнації, а ряд секторів, які трималися виключно на підживленні від податкових пільг, стануть збитковими". Як приклад він навів виробництво овочів і тваринництво.

Завідувач сектором державного Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован вважає, що скасування пільг для аграрного сектору поставить його в неконкурентне становище з виробниками сусідніх держав, і таким же буде удар і по високотехнологічних галузях від введення податку з обороту.

"Через такі новації бізнес отримає додаткові аргументи для згортання діяльності в Україні, що в свою чергу спровокує поглиблення рецесії і посилення дисбалансів у секторі державних фінансів", - дав прогноз Молдован.

Василь Юрчишин з Центру Разумкова назвав пропозиції Міндоходів "кроком назад у питанні уніфікації нормативного поля України і Європейського союзу", угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з яким Київ прагне підписати в листопаді.

Агентство нагадує, що більшість депутатів перебуває на парламентських канікулах. Процедура передбачає, що законопроект має бути переданий на розгляд Верховної Ради після схвалення Кабінетом міністрів. Міністр доходів Олександр Клименко сказав у середу на брифінгу, що документ очікує обговорення в уряді.

Джерело: Кореспондент

економіка законопроект бізнес

Знак гривні
Знак гривні