Об'єднання журналістів проти використання статусу журналіста задля спостереження за виборами

Незалежна медіа-профспілка України та Національна спілка журналістів України (НМПУ та НСЖУ) вважають, що використання статусу журналіста людьми, які не є журналістами, для спостереження за виборами принижує авторитет нашої професії.

«Не можна бути журналістом раз на п'ять років під час виборів. Не може бути в газети 100 репортерів - по одному на кожній виборчій дільниці. Не можна виписувати прес-карти випадковим людям, які не є журналістами. Це дискредитує професію та створює умови для маніпуляцій та провокацій під час виборів», - йдеться у заяві організацій.

Також НМПУ і НСЖУ виступають проти використання журналістських посвідчень задля отримання якихось преференцій (дозволу на травматичну зброю, безоплатну візу у Євросоюз та ін.) громадянами, які не є журналістами.

Організації (НМПУ та НСЖУ) усвідомлюють необхідність дієвого громадянського контролю за виборами у часи, коли партійні організації з різних політичних таборів не можуть забезпечити прозорість і демократичність перебігу виборчого процесу, переслідуючи власні, вузькопартійні інтереси. У той же час організація такого дієвого громадянського моніторингу є підставою не для спекуляцій посвідченням і статусом журналіста, а предметом суспільного обговорення і внесення законодавчих змін.

7 липня у Севастополі на проміжних виборах до Верховної Раду України на 224 мажоритарному виборчому окрузі спостерігачі від громадських організацій «Опора» та «Комітет виборців України» представлялися журналістами різних видань.

Так само у 2012 році на чергових виборах до парламенту журналістами представлялися спостерігачі від кандидата-мажоритарника Віктора Пилипишина та від партії «Свобода».

Це при тому, що діяльність офіційних спостерігачів від громадських організацій на парламентських виборах регулюється ст.78 Закону України «Про вибори народних депутатів», яка передбачає прозору процедуру реєстрації спостерігачів.

"Журналісти" від провладного кандидата на минулих парламентських виборах. Проте громадські активісти і опозиція теж користується липовими посвідченнями журналістів

медіа

Знак гривні
Знак гривні