Щорічне послання Президента: тепер винна світова криза; курс на ЄС та видобуток сланцю

Народні депутати України сьогодні отримали текст щорічного послання Президента України Віктора Януковича (на фото) до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України. Крім того, текст послання опублікований прес-службою глави держави.

Нагадаємо, що згідно з законом, економічна політика країни базується на щорічному посланні Президента до парламенту.

Текст складається з 576 сторінок, написаний він під загальним керівництвом глави Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, а авторський колектив очолив глава Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв.

В цілому простежується наступний основний посил послання: економічний розвиток України дуже залежить від глобальної світової кон'юнктури, яка складається далеко не позитивним чином, тому за всього бажання керівництва країни провести реформи для модернізації всіх сфер суспільства зробити це дуже важко. Таким чином, Президент і його радники акуратно перекладають всю провину в нинішньому невтішному положенні України на зовнішні чинники.

Читайте також: Партія регіонів готова провести вибори в Києві у вересні 2013 р., - Богословська

Проте при цьому Президент у своєму посланні відзначає: "В багатьох країнах Європи рівень життя населення істотно знизився. В Україні вдалося цього не допустити".

Кажучи про зростання ВВП України в 2012 р. на 0,2%, автори послання вважають, що цей результат є позитивним в тих далеко не оптимальних умовах розвитку світової економіки, який спостерігалися в цей період. Винною у невиправданих очікуваннях щодо економічного зростання в 2012 р. визнані переробна промисловість, сільське господарство, будівництво і фінансова діяльність.

Послання виправдовує монетарну політику Національного банку, спрямовану на підтримку курсу гривни. Ця політика названа помірною і відповідною ситуації. Таким чином, Нацбанк названий єдиним творцем стабільності банківського сектору в країні.

Читайте також: Янукович вважає за необхідне ухвалити в 2013 р. закон про держрегулювання в енергетиці України

В енергетиці Президент розраховує на збільшення внутрішнього видобутку енергоресурсів. Наприклад, потенціал видобутку сланцевого газу оцінюється в розмірі від 7 до 22 млрд куб. м в рік. Говориться про отримання метану з газогідратів, про крупні поклади газогідратів в Чорному морі (50-60 трлн куб. м), проте вітчизняні експерти, що співпрацюють з органами держвлади, часто відрізняються зайвим оптимізмом.

Імпортозаміщення тепер подається як відповідь на протекціоністські заходи учасників світового ринку, що призводить до зниження обсягів українського експорту, а це - одна з основних причин кризових явищ у вітчизняній економіці.

У соціальній політиці Україна, згідно з посланням, продовжує намагатися виправдовувати дане в Конституції визначення соціальної держави. Ключовою тезою можна вважати орієнтацію на нову оцінку реальних доходів громадян, яка ляже в основу державних соцпрограм. В умовах тінізації зарплати це може мати важливе значення.

Цілком очікувано розставлені акценти і в аналізі зовнішньої політики України. Ключовим зовнішньополітичному курсом названа євроінтеграція. Дещо новим поворотом відносно євроінтеграції можна вважати хіба що тезу про те, що на нинішньому етапі Україна зобов'язана допомогти Євросоюзу впоратися з кризовими ризиками. Послання намагається показати, що євроінтеграція вигідна не тільки Україні, але і самому ЄС.

Читайте також: Президент має намір створити нацкомісію по здійсненню держрегулювання у сфері транспорту

Якщо з євроінтеграційними пріоритетами все ясно, то до питання побудови стратегічних стосунків автори послання підійшли цілком у дусі традиційної для України політики багатовекторності: стратегічними партнерами визнані США, Китай і Росія, з якою у нашої країни найбільший товарообіг.

У спробі аналізу глобальних інтеграційних процесів, здійсненій авторами тексту, відчуваються успадковані вітчизняних наукою з радянських часів марксистські та інші стереотипи - замість реальних цифр автори оперують "суб'ект-об'ектними відносинами" і роздумами про природу приватної власності. В той же час державні експерти скаржаться на відсутність переконливих прогнозів розвитку світової економіки, і не зовсім зрозуміло, чому їх не влаштовують прогнози провідних світових інститутів - Світового банку, МВФ, ОЕСР і так далі.

Якщо говорити загалом, то послання Президента направлене насамперед на демонстрацію готовності керівництва країни до реформ, курс яких послідовно виконується. І якщо реформи упроваджуються недостатньо швидко і повноцінно, то причина цьому - світова економічна криза, а не що-небудь ще. Так вважає команда президентських експертів, а разом з ними - і глава держави.

Аналіз РБК-Україна

економіка янукович політика

Знак гривні
Знак гривні