Асоціація єврейських організацій і громад України засуджує «антифашистську» кампанію Регіонів

Конгрес національних громад України та Асоціація єврейських організацій і громад (Ваад) України оприлюднила заяву з приводу істерії, котру роздуває правляча партія. Наводимо текст повністю:

18 травня в Києві має відбутися мітинг, який організатори, пов'язані з Партією регіонів, називають «антифашистським». Захід вінчає собою кілька днів акції «У Європу - без фашистів!». В рамках якої пройшли маніфестації в багатьох містах України.

Наявні дані дозволяють впевнено стверджувати, що кампанія, котре позиціонується як «антифашистська», ініційована правлячою партією і проходить з рясним використанням адміністративного ресурсу. Згідно з оприлюдненими методичним рекомендаціям з проведення «антифашистських маршів і мітингів», метою кампанії можна вважати штучне створення дуалістичної моделі протистояння влади, спрямованої в Європу, і «фашистів», тягнуть країну в минуле.

У ході кампанії експлуатуються символи, пов'язані з Великою Вітчизняною війною, що, як можна припустити, має сприяти громадської мобілізації і радикалізації штучного протистояння.

Очевидно, що «антифашистські» акції в першу чергу спрямовані виключно на дискредитацію політичної опозиції шляхом нав'язування асоціативних зв'язків між історичним фашизмом, партією Всеукраїнське об'єднання «Свобода» і всіма силами, що протистоять діючій владі.

Потрібно наголосити, що в даний час в українському політичному спектрі мікроскопічні групи, які сповідують ідеологію, яку з повним правом можна назвати «фашистською», глибоко маргінальні і не беруть участь в електоральному процесі.

Однак ініціатори кампанії проголошують, що «відроджений фашизм» і «політичний екстремізм» в особі ВО «Свобода» представляють собою реальну загрозу для країни, а факт союзних відносин опозиційних партій з націонал-радикалами інтерпретується як лояльність ліберально-демократичної опозиції в цілому до «фашизму».

Подібне розширювальне розуміння «фашизму» розмиває кордони політологічного терміна, знову, як уже бувало в нашій політичній історії, перетворює його в позбавлений реального змісту ярлик, який можна навішувати на будь-яку неугодну силу.

Свідомі дії в цьому напрямку, навіть якщо вони маскуються лицемірною антифашистської риторикою, тільки шкідливі для нашого суспільства. Питання протидії реальному політичному екстремізму та етнічній ксенофобії занадто серйозні, щоб їх було дозволено профанувати в рамках цинічних політтехнологій.

Звертає на себе увагу той факт, що саме на 18 травня давно був запланований підсумковий мітинг всеукраїнської опозиційної кампанії «Повстань, Україно!». З урахуванням цієї обставини стає очевидним маніпулятивний і спекулятивний характер «антифашистської» акції, призначений на той же день.

Серйозне занепокоєння викликає можливість провокацій, дуже ймовірних при одночасному проведенні двох зазначених мітингів у Києві. Представники різних громад національних меншин особливо стурбовані цією перспективою, оскільки подібні провокації можуть бути спрямовані на підрив атмосфери толерантності в суспільстві і загострення міжнаціональних відносин в Україні.

Ваад України і Конгрес національних громад України заявляють про неприпустимість використання штучної «антифашистської» риторики з метою радикалізації суспільно-політичного протистояння.
Ваад України і Конгрес національних громад України змушені застерегти організаторів «антифашистської» акції про те, що всю відповідальність за можливі провокації несуть саме організатори політтехнологічної кампанії.

Ваад України і Конгрес національних громад України закликають громадян, учасників масових заходів 18 травня і політичних лідерів проявити мудрість, стриманість, взаємну толерантність і витримку.

Провокацій на міжнаціональному ґрунті не повинно бути місця в українському суспільстві.

Джерело: Євразійський єврейський конгрес

говорильня загроза фріки регіони

Знак гривні
Знак гривні