Вчора Рада прийняла антикорупційний закон, котрий необхідний для підписання угоди про асоціацію з ЄС

Народні депутати проголосували за законопроект 2837 спочатку в першому читанні, а потім і в цілому. Цей закон є одним із так званих євроінтеграційних, які Україна для підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Законопроект спрямований на реалізацію державної антикорупційної політики. У ньому зокрема йдеться про відкриття для громадськості єдиного реєстру осіб, що скоїли корупційні правопорушення.

Також усі чиновники від Президента, міністрів і народних депутатів до секретарів сільрад зобов'язані публікувати свої декларації про доходи і декларації про доходи свої родичів: дітей, онуків, батьків, діусів та бабусь, дружин/чоловіків і спів-мешканців, якщо вони живуть у незареєстрованому шлюбі.

Дрібні чиновники уже обурюються, але закон правильний, адже коли людина працює на держслужбі і має можливість отримувати "подяки" суспільство має знати про рівень її доходів, навіть якщо формально покупки робляться на родичів.

Над законом разом з урядом працювали і опозиційні фракції, - що в цьому випадку виправдано.

Врешті законопроект було ухвалено вцілому 364 голосами.

Критики з числа громадських активістів стверджують, що у законі є "дірка": замість того, щоб встановити чіткий і обов'язковий порядок оприлюдення декларацій посадових осіб на відповідних офіційних веб-сайтах, новий закон фактично дає їм право на власний розсуд вирішувати: оприлюднювати свої декларації, як і раніше, на шпальтах своїх офіційних видань, чи по-новому і по-європейськи – на офіційному веб-порталі, в Інтернет.

Оприлюднення декларацій на шпальтах офіційних видань погане тим, що його мало хто побачить і ці декларацій важко аналізувати співставляючи дані.

Джерело: Gazeta.ua

єс корупція закон Рада реформи

Знак гривні
Знак гривні