Сьогодні поблизу Межигір'я почалося повстання

900 років тому, 17 квітня 1113 року у Києві вибухнуло повстання. Не за розкладом, а справжнє. 16 квітня в районі нинішнього Межигір’я помер князь Святополк, якого кияни ненавиділи. Було за що, бо князь відзначався жадібністю і безпосередньою участю в лихварстві та монопольному бізнесі. Доходило до того, що, аби продавати сіль за завищеними цінами, князь просто конфіскував запаси солі в єдиних конкурентів – Печерського монастиря.

Напруга в місті ще за життя князя була така, що навіть помирав хворий Святополк не в столиці, а «за Вишгородом». Подальші події, що завершилися за тиждень приходом на Київський престол Володимира Мономаха і наступними управлінськими та податковими реформами, літописець (тобто речник «причесаної» офіційної версії) описує так:

«А назавтра, в сімнадцятий день, кияни вчинили раду [і] послали [послів] до Володимира [Всеволодовича в Переяславль], говорячи: «Піди, княже, на стіл отчий і дідній». Це почувши, Володимир вельми тужив, але не пішов, горюючи за братом. Кияни тим часом розграбували двір Путяти [Вишатича], тисяцького, і пішли на жидів, і розграбували їх. І послали знову кияни [послів] до Володимира, говорячи: «Піди, княже, до Києва. Бо якщо ти не підеш, то знай, що багато зла підніметься, і тоді [будуть] не Путятин двір, ні соцьких, але й жидів грабувати, а далі й підуть на ятрівку твою, і на бояр, і на монастирі. І будеш ти одвіт мати, княже, якщо ото монастирі розграбують. Отож, це почувши, Володимир пішов у Київ».

Дату згадав: Тарас Шамайда

історія

Знак гривні
Знак гривні