В суботу сніг і сильна злива. Дніпро з берегів не вийде. Та у Києві є 90 місць із проблемними водостоками, де саме влада не каже.

Попри снігопади Дніпро суттєво не вийде з берегів, про це повідомив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

Та найбільше проблем слід очікувати не від Дніпра, а від міських стічних систем. Саме з причини засмічення стічних систем днями трапилося підтоплення дороги в Голосіївському районі Києва. Влада запевняє, що стоки усі почищені, включно з підземними річками. Але не виключена ймовірність їх повторного забруднення та обледеніння. Тож про будь-які прояви підтоплень киян просять повідомляти на номер Контактного центру міста: 15-51.

До суботи в Києві спостерігатиметься мінусова температура вночі, та плюсова вдень.

А от в суботу синоптики прогнозують значні опади співставні із суботнім снігопадом.

Так авторитетний метео-сайт http://rp5.ua/ прогнозує, що в першу половину доби 30 березня йтиме сніг інтенсивністю 5 см. за 6 годин, - саме така інтенсивність була минулої суботи. В другу половину доби сніг перейде у дощ, якого випаде 18 мм. при середній нормі березня у Києві 39 мм. А через день після дощу, 1 квітня в день уже буде +18.

До можливого підтоплення готується і Київський метрополітен. Найбільша небезпека загрожує станціям, які знаходяться в низині. Насамперед, це стосується станцій метро «Вирлиця», «Харківська», «Позняки», «Героїв Дніпра».

Уже екс-заступник голови КМДА Олександр Мазурчак говорив про 90 проблемних місць стоку води у Києві, які можуть бути підтоплені. Проте точних адрес ні він ні інші представники влади не надали. А така інформація дозволила б киянам планувати своє пересування в день дощу і танення снігів.

Водопілля

Березневі снігопади суттєво вплинули на басейни Десни, Дніпра та Прип’яті. «Наразі, запаси води в снігу у басейні Дніпра до міста Києва складають 91 мм, що становить 165% від норми максимальних снігозапасів, у басейні Прип’яті – 66 мм, що також складає 165%, та у басейні Десни – 112 мм, тобто 178% від норми»? - говорить директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда/

Він також зауважив, що весняне водопілля формують не лише запаси снігу, а й низка інших характеристик, наприклад, стан підстилаючої поверхні, водності ґрунту тощо. Тож для прогнозів наслідків водопілля необхідно користуватися комплексними показниками.

На думку директора Українського гідрометеорологічного центру, Дніпро навіть у разі досягнення верхньої межі інтервалу нічим не загрожує столиці.

Однак, якщо вода у Дніпрі підніметься до максимуму ймовірні наступні наслідки: затоплення прируслових територій зон відпочинку, перелив води через лівобережну дамбу Бортничі-Вишеньки, затоплення її понижених частин та ускладнення проїзду транспорту на цій території. Це на півдні лівобережжя досить далеко від багатоповерхової забудови.

Можливі місця підтоплення вказані на карті:

Люди, які називають себе "екологами" прогнозують, що Дніпро "затопить половину Лівого берега". ЗМІ розтиражували цю думку, проте від "екологів" такі заяви чути кожної сніжної зими і жодного разу вони не справдилися.

паводок водопілля стихія дніпро катаклізм київ сніг влада

Знак гривні
Знак гривні