Дивацький та неформальний, Масачусетський інститут технологій став найкращим університетом світу

МІТ віддавна живе в тіні свого сусіда Гарварду, розташованого за три кілометри. І часом його затьмарює ще один заклад, розташований у Кембриджі - але в тому Кембриджі, який в Англії.

Проте минулого тижня все змінилося. МІТ відповідно до щорічного рейтингу університетів визнано найкращим університетом у світі. Цей тріумф став логічним завершенням зростання закладу, який лише 5 років тому був на 10-му місці.

Що робить МІТ таким особливим? Якщо він і відомий за межами академічних кіл узагалі – то це за його роллю в фільмі "Розумник Віл Гантінг", де Матт Деймон зображує молодого прибиральника в цьому закладі, котрий перевершує найвидатніші уми світу своїм інтелектом і геніальними математичними здібностями.

Але в реальному житті з цього університету вийшли деякі з найвидатніших умів світу. Колишній генеральний секретар ООН Кофі Аннан та нинішній прем’єр Ізраїлю Бенджамін Нетаньяху навчалися в МІТ, як і колишній секретар у закордонних справах Великобританії Девід Мілібенд. Романіст Салман Рушді викладає гуманітарні дисципліни, а 78 викладачів та колишніх студентів отримали Нобелівські премії – дев’ятеро з них нині викладають в університеті.

З 2004 по 2010 рік рейтингову таблицю очолював Гарвард, а в 2010 та 2011 роках корону отримував Кембриджський Університет.

Як сказав Денні Бірн з QS, укладача рейтингу: "Якщо попросити когось у Великобританії назвати найпрестижніший університет у світі – ймовірно, МІТ не стане першим іменем, що спаде на думку. Проте запитайте будь-кого, хто працює в науці, інженерії й технологіях – і тріумф МІТ у рейтингу мало здивує".

Хоча МІТ пропонує широкий вибір дисциплін від медіа-студій до історії й літератури, найкращим він є саме в галузях інженерії, математики, науки й економіки.

Вступити сюди важко. Минулого року місця запропонували тільки 1742 студентам з 17909 абітурієнтів. Та й фінансово він непростий: плата за навчання становить близько 40 тисяч доларів на рік для бакалаврів і ще більше для тих, хто навчається на PhD – проте родинам із низькими доходами надають допомогу.

Браян Спатокко, студент PhD та президент студради аспірантів МІТ, також навчався рік в англійському Кембриджі, тож може порівняти ці два університети. "Те, що відрізняє МІТ – це більша міра творчої неповаги до авторитетів, – каже він. – Студентів заохочують ставити все під сумнів. Самі студенти розробили маршрути автобусів, що ходять до МІТ і по ньому, та навіть гуртожитки. Фраза, яку тут використовують – це що МІТ є живою лабораторією".

Приклад цієї неповаги – університетська традиція, відома як хакінг. Студентів заохочують використовувати свої знання в механіці, науці й інженерії заради пранку, практичних жартів – часто за кошт університетів.

Серед нещодавних хаків – перетворення одного з гуртожитків на живу версію популярної гри Тетріс. Інший – заміщення годинника на стіні на логотип Apple у пам’ять про Стіва Джобса. Найвідоміший пранк включав встановлення поліцейської машини на верхівці Великої Бані університету – нещодавно цей подвиг відтворили з використанням пожежної машини у пам’ять про 9/11

Студентів за пранки не карають – але й балів у навчанні за них не додають, які б технічні навички не було використано. Хакери, за етикетом МІТ, мають лишатись анонімними. Це, як каже Спатокко – світ, в якому немає зверхності, як в інших навчальних закладах.

"У британському Кембриджі ходити по газонах могли тільки декани, й існували чайні, до яких я не міг заходити. Неможливо запровадити таке в МІТ".

"Коли я сказав родині, що їду до МІТ, єдине, про що вони весь час говорили, був прибиральник у кіно, який ходить по класах і розв’язує математичні задачі, – каже Спатокко. - Саме так більшість людей уявляють МІТ".

Джерело: Телеграф

Переклад: Артем Чапай

наука освіта інозмі

Знак гривні
Знак гривні