Проект приватного міста в Гондурасі провалився. Бо Гондурас

Концепція міста, побудованого за гроші приватних компаній, так зване «договірне місто» (charter city) стало певного роду трендом останніх років. Ідея міста, побудованого за новими неадміністративними, а корпоративними і гуманними принципами, куди люди переїжджають через комфорт та цікаві умови, а не через бідність і пошук роботи, ще досі ворохобить думки урбаністів, інвесторів та політиків.

Проте, історія з найбільш очікуваним і реальним стартап-містом, яке мало виникнути в Гондурасі і про яку писали ТЕКСТИ, свідчить, що це поки лише утопія, - пише Smartplanet.com

Гондурасу країна багатої на корупцію та депресію. Там і справді мало що втрачати, а тому знаходиться велике поле для експериментів. Тому і було вирішено побудувати стартап-місто, яке б змогло залучити інвестиції, процвітаючі компанії та економічне пожвавлення для цілого збіднілого регіону. Таке місто повинне було керуватися не законами Гондурасу, а власними правилами, взятими за зразок з країн «першого світу».

Поштовхом до створення стартап-міста стала промова Пола Ромера, економіста Нью-Йоркського університету, на TED, яка надихнула президента Гондурасу Порфіріо Лобо Соса. Президент проштовхнув закон, який почав готувати ґрунт для майбутнього експериментального містечка.
Варто зазначити, що міста створені компаніями не є нічим новим. Таких є багато в Китаї, і такі будувалися в США у 19 та 20 ст. Проте Ромер хоче вдосконалити концепцію містечка збудованого компанією, звільнивши його жителів від застарілих і неефективних правил їхніх держав, і право створювати власні нормативні і звичаєві рамки виробництва ти життя.
Але ідея Ромера збудувати справжнє договірне місто у Гондурасі зазнала невдачі через місцевих політиків і корупцію.

Основна причина невдачі, на думку Ромера, така: не було створено сильного незалежного контролю, що є золотим правилом договірних міст. І саме тому спроба зазнала краху. Ромер полишив ці спроби ще у вересні, а інвестиційна група, яка намагалася взяти під контроль проект – вийшла з гри у листопаді. Ця американська група (MGK) очолювана соціальним підприємцем Майклом Стронгом працювала над схожою ідеєю «вільно зони», з однією відмінністю: вони не відстоювали права запроваджувати власні закони. Проте група Стронга залишила цю справу коли Гондураський Вищий Суд скасував закон, який дозволяв будівництво нових міст.

Після Гондурасу ідея Ромера здається залишається лише ще однією концепцією висвітленою TED-промовою, яка не може вижити за межами мозкових центрів.

Єдиною порадою для уникнення таких помилок і гальм є створення дуже потужного урядового лоббі-структури, яка візьме на себе пряму відповідальність за все, що буде пов’язане з створенням нових тестових міст. Групі інвесторів це поки не під силу.

Ромер вважає, що північноафриканські міста, які пережили арабську весну, і яким потрібен поштовх для розвитку їхньої молоді швидко зрозуміють переваги нових підходів до планування і розширення міст. Тому, якщо не візьмуть на озброєння концепцію стартап-міст у повному обсязі, то цілком можуть використати певні елементи і розвивати окремі нові зони міста за геть іншими політичними та економічними принципами.

Автор: Роман Мельник

Так виглядає концепт одного з приватних міст

майбутнє місто

Знак гривні
Знак гривні