Трудова міграція в Росію не покращує життя заробітчан (ІНФОГРАФІКА) Ще одна причина не приєднуватися до Митного союзу

Заробітки в Росії не сприяють економічному розвитку домогосподарств, розміри коштів не дозволяють інвестувати у своє майбутнє, а зайнятість не підвищує кваліфікацію робітників. Про це говорить дослідження авторитетної соціологічної компанії Gallup.

Президент Володимир Путін на підсумковій прес-конференції натякнув, що громадяни країн, які не увійдуть до Митного союзу, виїжджатимуть до Росії виключно за закордонними паспортами. Таким чином він намагався налякати уряди країн СНД (у тому числі й України), які досі не є членами російського міждержавного утворення.

Дослідники з Gallup провели співбесіди з мігрантами дев'яти країни пост-СРСР — Азербайджан, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан. Чотири з десяти мігрантів зазначили, що економічний стан їхніх родин не покращився.

Результати дослідження вказують на невелику професійну користь від їхньої тимчасової роботи в іншій країні. Менше половини (48%) мігрантів заявили, що їхня професійна кваліфікація покращилась, лише 31% сказали, що досвід роботи в іншій країні допоміг отримати більш високооплачувану посаду на батьківщині.

Мігрантам з Центральної Азії вдалося більше за інші групи отримати фінансову вигоду і професійно зрости завдяки праці в чужій країні.

Структура витрат зароблених грошей проливає світло на те, чому багато мігрантів заявило, що їхня ситуація не покращилась. Переважна більшість людей (63%) сказали, що вони витрачають більшу частину грошей на основні потреби. Мало повідомили про використання цих грошей, щоб інвестувати у своє майбутнє: 2% витратили гроші на власну або освіту членів їх сімей, 3% використовують кошти, щоб відкрити бізнес, і 3% - на заощадження.

Оскільки місцеве населення в значній мірі залежить від мігрантів. Gallup радить урядам цих країн допомогти в опануванні мови і навичок. Підготовка допоможе мігрантам отримати кращі робочі місця в інших країнах, додаткові знання і досвід, яким можна поділитися на батьківщині. Також варто звернути увагу на фінансову і професійну грамотність — працівникам варто інвестувати у своє майбутнє через освіту і заощадження.

Росія, згідно із даними Світового банку, є одним із лідерів щодо привабливості для іммігрантів — вона займає друге після США місце. Станом на 2010 рік в РФ нараховувало 12,3 млн мігрантів.

За даними Міжнародної організації з міграці, для всіх країн СНД Росія є лідером серед місць куди прагнуть поїхати на заробітки трудові мігранти. Інститут демографії Національної дослідницького університету "Вища школа економіки" зазначає, що за останні вісім років (з 2002 по 2010 рр.) найчастішими мігрантами, що приїжджають в Росію, були киргизи, узбеки і таджики.

інфографіка митний союз соціологія

Знак гривні
Знак гривні