Аналіз голосування. Проукраїнських виборців майже на 15 % більше ніж прорадянських.

Завдяки «мажоритарним» влада має шанси сформувати більшість. Проте, якби вибори відбувалися за чистою пропорційною системою, як минулого разу, то влада стала б опозицією. Нагадаємо, що за введення мажоритарної складової разом із Регіоналами голосувала і Батьківщина.

Ми підсумували результат, як справжніх опозиційних партій, так і тих, котрі дезінформували своїх прихильників опозиційною риторикою, це зокрема Україна-вперед і «Наша Україна».

Цей аналіз також показує, що виборців, котрі хотіли б бачити Україну українською майже на 15 % більше ніж тих, хто хоче жити в Радянському Союзі.

Для обрахунків ми взяли дані Національного екзит-полу. Оскільки в ньому не має цифр по «Нашій Україні», ми взяли їх з опитування Research&Branding Group, котре проводилося на замовлення телеканалу "Україна", зменшивши на 0,3%.

А ось порівняння того, як змінюється підтримка «проукраїнських» і «прорадянських» векторів розвитку починаючи з 2004 року. Ми взяли лише президентські вибори, бо на них більш чітко проявляються тенденції. Зрозуміло, що на нинішніх виборах велика перевага «проукраїнського» вектору пов’язане з низькою явкою на Сході. Проте тенденція обнадійлива.

аналіз datavis тенденції вибори-12

Знак гривні
Знак гривні