DW: Модернізація газогонів. Україна робить перший маленький крок

Україна модернізує частину своєї газотранспортної системи із залученням німецьких технологій і кредитних коштів. Deutsche Bank надає компанії Укртрансгаз кредит на 50 мільйонів євро.

Так і не дочекавшись грошей від ЄБРР та інших міжнародних структур для модернізації української газотранспортної системи (ГТС), Україна почала шукати інших шляхів, щоб здійснити хоча б точковий ремонт своєї ГТС. В липні НАК Нафтогаз України та німецька компанія Ferrostaal Industrieanlagen GmbH підписали меморандум про взаєморозуміння, а вже у жовтні Верховна Рада схвалила збільшення державних гарантій на 560 мільйонів гривень для залучення кредиту під цей проект.

Кредит на відповідну суму у євро надасть Україні Deutsche Bank. Освоюватиме гроші компанія Укртрансгаз - «дочка» Нафтогазу. Німці прокредитують 80 відсотків вартості проекту. Суму, якої не вистачає, українська сторона має знайти самотужки. Раніше у Кабміні цей проект називали «першою ластівкою» співпраці України з європейськими партнерами щодо модернізації української газотранспортної системи. На німецькі кредитні кошти Україна хоче модернізувати газоперекачувальне обладнання на компресорній станції Бар, що на Вінниччині. Це одна з 12 таких станцій на магістральному газопроводі Союз.

Вичерпаний ресурс

Які саме роботи здійснюватимуться на станції, в Укртрансгазі не повідомили. За інформацією компанії, метою проекту є подовження терміну експлуатації газових турбін і газових компресорів станції на 15 років, а також зниження обсягів споживання паливного газу на 28 відсотків. «Сам магістральний трубопровід у хорошому технічному стані, але 40 відсотків компресорних станцій, які перекачують по ньому газ, вичерпали свій ресурс експлуатації. Тож їх потрібно міняти на нові, більш економні», - прокоментував Deutsche Welle експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Більш економними експерти називають удосконалені газоперекачувальні агрегати компресорних станцій, як працюють на електроенергії, не використовуючи при цьому технологічний газ. «Такі агрегати у Європі ставили ще двадцять років тому. Тому ми зараз доганяємо поїзд, але все ж це краще, аніж енергоємне застаріле обладнання», - впевнений Корольчук. На думку виконуючого обов’язки директора енергетичних програм центру Разумкова Володимира Омельченка, нові системи, які знижуватимуть споживання газу компресорними станціями, можуть окупитися для України лише за 10-12 років.

Краще синиця в руках

Водночас експерти певні, що «точковий» ремонт компресорних станцій виправданий, адже навряд чи міжнародні організації погодяться надати Україні 4,8 мільярда євро на повномасштабну модернізацію української ГТС. Це нещодавно підтвердив і старший банкір ЄБРР з природних ресурсів Пол Шапіро. За його словами, Європейський банк реконструкції і розвитку сумнівається в перспективності фінансування української газотранспортної системи. «Чи має сенс витрачатися на систему, якою неможливо користуватися?» - зауважив Шапіро.

У ЄБРР наголошують, що фінансуватимуть проекти по реконструкції ГТС тільки після реформування НАК Нафтогаз. Натомість про реформи в компанії лише говорять. «Насправді на компресорній станції Бар ситуація не критична. Вона критична в управлінні компанією Нафтогаз. Проблеми не в тому, що щось зносилося на ГТС, а тому, що все це погано управляється», - вважає Володимир Омельченко.

Одна із 74-х компресорних станцій

Експерти впевнені, що Україна використовуватиме факт залучення німецького кредиту для часткової модернізації ГТС, аби «тиснути» на Газпром у газових переговорах. Однак це мало допоможе українські стороні, переконані оглядачі. «Україна використовуватиме будь-який привід і будь-який свій успіх по ГТС, аби вести адекватну інформаційну війну з Газпромом, але навряд чи цим можна налякати слона», - каже Юрій Корольчук.

Експерт вказує на те, що магістральний газопровід Союз, побудований у 1975-1978 роках – це лише маленька частина української ГТС. Його проектна потужність складає 26 мільярдів кубічних метрів на рік, довжина по території України – близько півтори тисячі кілометрів. На газопроводі розташовані 12 компресорних станцій. Натомість загальна протяжність газопроводів на території України становить майже 40 тисяч кілометрів. На них налічується 74 компресорних станції.

Джерело: Українська служба DW

газ бінес економіка

Знак гривні
Знак гривні