Уряд планує ускладнити звітність для громадських організацій.

Про це йдеться у проекті наказу Мінфіну, котрий вивішений на сайті міністерства.

Україна і так має заскладну систему бухгалтерської звітності. За даними Міжнародної фінансової корпорації у 2007 році в середньому українське підприємство на бухгалтерію витратило 1335 годин на рік. Навряд чи ситуація змінилася в кращу сторону. Грошовий еквівалент вартості цього часу – близько $6500, враховуючи витрати на програмне забезпечення і касові апарати. Для порівняння – у США в цей же період на дотримання податкового законодавства витрачали в середньому 187 годин і – не більше $1000.

Враховуючи, що громадські організації, як правило, досить бідні і не заробляють коштів, ускладнення звітності і збільшення витрат на бухгалтера доволі відчутно вплине їхню роботу.

Створити проблеми неприбутковим організаціям можуть прагнути бюрократи – їхня природа в тому, щоб ускладнювати життя.

Але не варто забувати, адепти нинішньої влади вбачають у існуванні незалежних громадських організацій небезпеку для себе, тому нові правила можуть бути навмисно спрямовані на ускладнення роботи громадських організації.

Під цим кутом зору проект закону про наклеп, намагання обмежити свободу зібрань і бажання мінфіну ускладнити звітність - різні пазли однієї картини.

загроза

Знак гривні
Знак гривні