Поки йдуть баталії за мову, більшість прийняла корупційний закон про тендери

В залі сидять 70 депутатів, але карток досить - тихенько штампують закони.

Верховна Рада внесла зміни до закону про тендерні закупівлі. За відповідні зміни проголосувала 241 картка.

Картками 241 депутата з правлячої більшості ВРУ дала дозвіл на гігантський розпил бюджету, прийнявши у другому читанні та в цілому законопроект №9634«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель», розроблений Кабінетом міністрів.

«За» прийняття закону 4 липня проголосували зокрема 184 депутати з фракції Партії регіонів. Решту голосів дали фракції Компартії, Блоку Литвина та 12 позафракційних нардепів.

Головний сенс змін полягає у виведенняі з-під дії закону про держзакупівлі всіх (!) підприємств, а саме: держпідприємств, комунальних підприємств, казенних підприємств, госптовариств із держчасткою понад 50%. Виняток — монополісти і закупівлі, які проводяться за бюджетні гроші (хоча довести, що на закупівлю витрачалися конкретні бюджетні гроші, найчастіше практично неможливо

Як сказано в пояснювальній записці до документа, проект Закону спрямований на вдосконалення законодавства у сфері державних закупівель, зокрема в частині уточнення повноважень Мінекономрозвитку під час здійснення функції моніторингу державних закупівель.

Проектом Закону пропонується встановити, що підприємствами здійснюються закупівлі відповідно до вимог Закону України "Про здійснення державних закупівель" лише у випадку здійснення таких закупівель за державні кошти;

Також законом запроваджено можливість закупівлі за скороченою процедурою продуктів харчування та послуг з організації харчування; встановлено випадки відміни процедури закупівлі в одного учасника замовником; дозволено депутатам селищних та сільських рад входити до складу комітету з конкурсних торгів тощо.

Водночас внесено зміни до Закону України "Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні".

Поряд з тим, пропонується внести зміни до зазначеного Закону, шляхом встановлення положення щодо затвердження Кабінетом Міністрів України порядку проведення перевірок державних закупівель.

Інфопорн

закон тендери корупція абзац

Знак гривні
Знак гривні