Опозиція здала мовний закон. Яка подальша тактика?

Опозиція, яка відмінно воювала за мовний законопроект минулого тижня, цього разу не вдавалася до активних дій. Її новий лідер Яценюк заявив: "І я знаю про те, що повинні були витягнути 30 карток. І я знаю про те, що повинні були битися. І я знаю про те, що сьогодні опозиція проявила себе не у кращому плані, і це дуже серйозний урок для нас", - але чому цього не відбулося він не сказав.

На засіданні фракції НУНС, котра відбулася після голосування за законопроект керівник штабу «Фронту Змін» Микола Мартиненко повідомив колегам, що план протидії став відомий регіоналам, тому його ніяк було реалізувати. Що саме завадило протидіяти "піаністам" в момент оголошення голосування він і як Яценюк також не сказав. Фрації НУНС як однорідного цілого давно не існує, тому діями більшості нардепів опозиціонерів управляє БЮТ і "Фронт змін".

Відразу після голосування Українська правда повідомила що за її інформацією більшість і опозиція досягнула кулуарних домовленостей не зривати голосування.

"Попередній план був такий, що під час сигналу для початку голосування 30 осіб (з БЮТ і НУНС) мали кинутися у сектор тушок і повиривати картки з гнізд. Однак, коли пішов сигнал, ніхто цього не зробив", - зазначив співрозмовник УП.

Інший нардеп, позафракційний Тарас Чорновіл, який останнім часом намагається нагадувати про себе «зливами» кулуарних домовленостей (хоча не зрозуміло звідки він їх знає) теж заявляє, що опозиція легко могла протистояти голосуванню.

"У принципі, протистояти цьому голосуванню можна було. У сусідньому секторі з опозицією, у тій глухій кутовій ложі десь 18 карточок, які належать позафракційним депутатам чи тим, які взагалі не ходять до Ради. Там можна було заблокувати і не дати можливості проголосувати", - зазначив він.

"Плюс теж на стику бютівського сектора - два десятки колишніх бютівців та їхні карточки. Це позафракційні, які те ж зараз не ходять на засідання. На них було накинуто кілька "регіоналів", які натискали кнопки... Там спокійно можна було повисмиктувати ці карточки. Але вони домовилися і відверто продали цей закон", - зауважив депутат.

Події під час голосування і не до кінця зрозумілі пояснення опозиціонерів наводять на думку, що мовний закон таки дійсно злили. Чорновіл пояснює це тим, що так опозиції легше буде мобілізувати на виборах наляканих прихильників.

Проте не варто забувати і про давню дружбу Яценюка та Тимошенко з Росією, а також про передвиборчі фонди, які потрібно чимось наповнювати.

Постає питання, що робити далі? Закон ще не прийнятий остаточно і залишається час для протидії.

Єдине, що може поховати цей проект - це щоб його ухвалення було невігідним регіоналам і опозиції теж.

Щодо регіоналів - важлива максимально потужна інформаційна кампанія, що цей проект - це мільярдні видатки, які забираються у шкіл, лікарень, дітей, пенсіонерів, що це - величезна бюрокаратія, черги, хабарі, і що це розкол, тисячі конфліктів в кожній школі і дитсадочку, відволікання уваги від економіки і т.д.

Кампанія для всіх регіонів, будь-якими мовами. Власне, продовження лінії "займіться ділом, а не язиком". Якщо вдасться переконаємо в цьому достатню кількість людей, і втрати регіоналів від проекту переважать здобутки, до того ж розхитаємо лави потенційних мажоритарників, які розуміють, що їм на округах треба буде пояснювати свою поведінку. (частково це вже зроблено - більшість членів фракції Литвина, "Реформ" і кілька членів ПР не голосували - тоді вони змушені будуть відмовитися від ідеї.

Варто жорстко критикувати опозицію, яка здала закон у першому читанні та ще й втягнулася в сценарій регіоналів - протистояння "ми за українську мову - вони за російську мову". Бо такий сценарій якраз додає балів регіоналам і розколює країну.

Отже - нормальна громадська думка і внаслідок цього - деморалізована більшість і мобілізована опозиція - це ключ до перемоги.

загроза закон мова вибори-12 абзац

Знак гривні
Знак гривні