Цього разу від мовного закону відбилися. Вперше за останні два роки опозиція і громадськість діяли разом. ОНОВЛЕНО 22:57

ОНОВЛЕНО: Завтра, у п'ятницю оскільки регіонали розгублені і п'ятниця - день для мобілізації важкий, опозиція вимагатиме оголошення питання завершеним (інакше небезпека раптового голосування висітиме весь час). У свою чергу, регіонали можуть спробувати проголосувати за цей проект.

Литвин закрив засідання під час обговорення «мовного» закону, згідно з регламентом завтра його ставити на розгляд не повинні. Хоча лідер фракції ПР Єфремов іншої думки і говорить, що регіонали повернуться до розгляду закону в пятницю, але з обмовками «якщо погоджувальна рада не прийме іншого рішення» і "парламент нормально працюватиме".

Відчувається наближення виборів. Рік тому протестувати проти нового мовного законодавства від Регіонів ходили лише громадські активісти, більшість же опозиціонерів проблеми не помічали. А якщо і помічала то громадськість без захвату ставилася до співпраці з «політиками».

Цього разу опозиція і громадськість діяла спільно, як і до 2004 року. Це вселяє надію.

Під Радою зібралося близько 1000 прихильників української мови, їх кількість протягом дня постіно зростала. Спочатку закон мав розглядатися о 13.00, але обговорення почалося близько 18.00

Про серйозність намірів регіоналів свідчив приїзд Клюєва у парламент, який зазвичай зявляється там під час важливих голосувань, аби нагнути ненадійних депутатів. Цього разу візит Клюєва не допоміг, вперше за останні два роки.

До честі опозиції вона вся діяла адекватно і згуртовано. Не дивлячись на те, що регіонали охороняли трибуну меншості вдалося її заблокувати.

В результаті потужної громадянської кампанії Литвин заявив, що його фракція за цей закон не голосуватиме, голова фракції тушок Рибаков теж повідомив, що "Реформи заради майбутнього" законопроект не підтримуватимуть.

В процесі обговорення автора законопроекту Колєсніченка скинули на підлогу. Там десь два метри висоти.

Зверніть увагу десь на 3 хвилині відео Колєсніченко намагається втекти. Його від розправи рятує Кожемякін, який заспокоює опозиціонерів. Правильно робить, між іншим

В результаті бійки Литвин закрив засідання.

Бютівцю Миколі Петруку розбили голову, опозиція стверджує, що кастетом, більшість, що він упав.

Гриценко поламав мікрофон і написав про це у своєму Фейсбуці.

Сьогодні у вечері протестувальники заявляли що розставлять намети під Радою, міліція попередила, що не варто. Опозиція також планує ночувати у сесійній залі. Регіони пішли спати.

Бютівець Микола Петрук

Колєсніченко

Рада

Знак гривні
Знак гривні