Ми звикли вважати, що корупція - це частина нашого життя. Насправді корупція - це смерть! (ВІДЕО)

Команда ТЕКСТІВ вперше продюсувала виготовлення інфографічного відео. Ми візуалізували дані трьохрічного дослідження КМІСу щодо корупції в Україні і доповнили їх порівняннями з іншими країнами.

Зверніть увагу на залежність кількості смертей на дорогах від рівня корупції.

Також ми ще раз нагадали, що країни із високим рівнем корупції мають в десятки рази нижчий рівень ВВП на кожного громадянина, ніж країни із низькою корупцією.

Наприклад на кожного українця припадає $1 156 ВВП, а на кожного фіна - $28 627. Причина різниці добробуту - корупція. В Україні індекс корупції за даними Трансперенсі Інтернешнл 2.2 (чим нижчий, тим вища корупція) а у Фінляндії – 8.9

При цьому корумпованість українців збільшується з року в рік. І як свідчить опитування ініціаторами хабарів є чиновники. Під час кожного четвертого контакту з чиновником у громадян вимагають хабар.

Громадяни дезорієнтовані і не усвідомлюють, що потрібно робити для подолання корупції. Існує парадокс: 78% у 2011 році вважали, що корупцію подолає президент. І 41% переконані що президент та його адміністрація корумповані. Загалом же довіряли президенту минулого року лише 14%.

Але проблема не у владі і чиновниках. Проблема в кожному з нас, бо корупція тримається на нашій згоді давати і брати хабарі.

Відео підготоване в рамках проекту «Об'єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

візуалізація соціологія відео datavis корупція

Знак гривні
Знак гривні