Рада намагається прийняти закон, котрий фактично забороняє мітинги і акції протесту.

В понеділок під стінами Комітету Верховної Ради зібралися учасники громадського руху «Відсіч». «Заборонено забороняти» - кричать активісти, з метою зупинити прийняття законопроекту№ 2450 про порядок проведення мітингів. На думку громадських активістів цей закон фактично унеможливлює акції протесту.

Учасники Відсічі влаштували тут справжнісіньке театральне дійство. Спочатку намалювали на своїх обличчях синці – символ майбутнього побиття міліцією, а потім почали ходити по колу, граючи роль мітингувальників і скандуючи: «Ні!» деградації освіти!», «За чесне правосуддя», «Ні!» підвищенню тарифів».
Раптом із натовпу з’являється «міліціонер» (це частина дійства, справжні міліціонери стояли неподалік). Він одягає бутафорські колодки на учасників протесту.

Ті ще голосніше починають кричати: «Маємо право на протест!» та «Свободу мирним зібранням».

«Сьогодні я виконую роль депутата. Даю вказівки міліції, аби ті припинили мітинг. Все як в житті» - каже активіст Сергій Бойко. Одягнений в елегантний костюм із велетенським значком нардепа , він виконував однойменну роль і роздавав команди «міліціянту».

12 квітня депутати розглянуть цей законопроект.

Якщо рішенням буде затвердити його, то Відсіч обіцяє нову хвилю протестів.

Також наводимо аналіз законопроекту, який зробив один із громадських активістів у своєму Фейсбуці.:
Законопроект створює масу перешкод для проведення мирних зібрань. Права справді вільно проводити зібрання, яке ми маємо з 1996 року (саме через відсутність подібних законів зібрання регулюються чудовими нормами прямої дії ст. 39 Конституції) не буде. Подаємо лише деякі зміни на гірше в разі його прийняття:

- обов'язком (!) не самих громадян чи міліції, а організаторів зібрання буде сприяти дотриманню громадянами (не підлеглими своїми, а звичайними вільними людьми, серед яких може виявитися будь-хто!) "громадського порядку", "недопущення порушень прав громадян, що не є учасниками цього зібрання" (!);"збереженню зелених насаджень, приміщень, споруд, обладнання, меблів, інвентарю та іншого майна в місці його проведення, а також додержанню вимог державних санітарних норм та правил" (ст.5). Один із тисячі демонстрантів кинув бичок чи наступив на газон - організатор зібрання, не виконав обов'язку!

- Вимога повідомляти орган влади письмово за 4 робочих дні (тобто за певних обставин це може бути й 7-8 календарних!).(ст.7) 15 років практики показують, що нинішній порядок (повідомляти "завчасно", тобто будь-коли до початку акції) - влаштовує всіх, чиєю метою не є свідомо перешкоджати свободі зібрань. Зараз буває, що дуже важливі й ефективні акції готуються 2-3 дні, чи навіть добу. Для чого це обмеження? Це не просто відступ, а гігантський стрибок назад Чи краще з таким законом чи без?!

- Далі, вся стаття 8 про форму повідомлення, де для чогось вимагається купа інформації і додатків? Кому завадила (крім влади, проти якої протестують, звісно) нинішня вільна форма подачі повідомлення?!

- Стаття 9. Ви взагалі не зможете зібратися в купі місць, а при "правильному трактуванні" закону владою (яке закон ніяк не обмежує!) - будете збиратися хіба що в чистому полі за містом. Заборонені для зібрань території - "1) територія, що прилягає (ЯК БЛИЗЬКО?) до небезпечних виробничих об’єктів та до інших об’єктів, експлуатація яких потребує додержання спеціальних правил техніки безпеки (НАВІТЬ ЕКСПЛУАТАЦІЯ ПРАСКИ ЦЬОГО ПОТРЕБУЄ!). Можете не сумніватися, що до цих ІНШИХ ОБ'ЄКТІВ потрапить купа об'єктів на Банковій, Грушевського та Хрещатику, всі території, що "прилягають" до станцій метро і т.д."4) територія прикордонних зон" ?! (ЦЕ ЦІЛІ МІСТА ЯК ТЯЧІВ ЧОП І МАСА ІНШИХ).

"Під час проведення мирного зібрання забороняється перешкоджати вільному проходу (проїзду) до закладу, підприємства, установи, організації, органу державної влади та/чи органу місцевого самоврядування, поблизу яких воно проводиться, вчиняти дії, що порушують їх нормальне функціонування" (ЯКІ ДІЇ? ЩО ТАКЕ ВІЛЬНИЙ І НЕВІЛЬНИЙ ПРОХІД. Якщо люди свистять на чиновників, що проходять, хто вирішить, чи це прохід вільний?!).

І таких розмитих чи безглуздих місць у законопроекті - безліч. Практично будь-який мітинг можна буде заборонити чи припинити на підставі цього закону. Всі, хто кажуть, що це не так - свідомо чи несвідомо брешуть і розслабляють людей, щоб вони "проковтнули" цей дуже небезпечний проект

Фото: Свідомо

закон протест

Знак гривні
Знак гривні