Поляки зняли фільм про олігарха Ярославського і стадіон Металіста (ВІДЕО)

Українські крутелики стають золотою жилою для західних документалістів. Першим був документальний фільм «Інший Челсі. Історія з Донецька" де у головній ролі виступав Микола Левченко, секретар донецької міськради. Фільм знімав незалежний німецький режисер. Документалку про Ярославського зробив польський телеканал TVP1.

Для нас нічого нового у фільмі немає, але для людини не обізнаної з пост-радянськими реаліями думки і судження героїв цих фільмів, мабуть, виглядають вкрай екзотичними.

Так само, як і у "Іншому Челсі" розповідь обертається навколо стадіону і футбольної команди. Навіть показано двох вболівальників. Якщо у фільмі про "Шахтар" ми бачимо випуклу історію простих дончан, то тут лише декілька загальних фраз.

Фільм записаний влітку 2011 року, але вийшов у світ лише в грудні 2011 року польською мовою.

Маєток під Харковом

У фільмі детально показана резиденція Ярославського, яка займає 25 гектарів наймальовничіших земель під Харковом, її обслуговує 80 осіб, в основному - жителі навколишніх сіл. Це не єдиний маєток олігарха – він також має будинок під Києвом і люксусову квартиру у столиці.

Ярославський їздить за кермом сам, у супроводі машини охорони. До того ж, олігарх зізнався, що має два пістолети.

Марина, 23 роки, дружина олігарха

По дорозі з приміського маєтку до Харкова, коли авто Ярославського проїзджало якийсь населений пункт журналістка запитала: «Бачу пан любить швидку їзду?». "Ми їдемо десь 120 км/год. Я б не сказав, що якась надзвичайна швидкість", - відповів співрозмовник.

У фільмі згадується, що у 80-х олігарх одружився на доньці місцевого першого секретаря КПРС.

Автори декілька раз підкреслюють, що Ярославський був другом і Ющенка і Тимошенко і Януковича.

"Що означає бути другом президента?" - відповідає олігарх на репліку журналіста. "Зустрічатися приватно". "Так за 20 років незалежності уся українська еліта перезнайомилася між собою"

Глядачі можуть подивитися на особистий літак Ярославського, який стоїть на території Харківського аеропорту "завжди готовий до зльоту".

Також виявилося, що Ярославський кум Дерипаски.

Під час усього фільму Ярославський ходить у синьо-жовтому спортивному костюмі, який дещо дисонує з офіційним одягом журналістки.

Кінець трохи дивний: задумливий Ярославський на фоні будівництва стадіону під звуки скандування вболівальників: "Ярославський! Ярославський!" Про те що приносить прибутки олігарху у фільмі не сказано.

інозмі харківщина ярославський

Знак гривні
Знак гривні