Українська Вікіпедія 13-та у світі за кількістю статей. Сьогодні перегнали каталонців

Сьогодні, у міжнародний день рідної мови о 12:46 на україномовній Вікі редактори оприлюднили 365 896 статтю. В цей момент ми обігнали каталонців, які в активі мають на одну статтю менше.

Переможною у змаганні з каталонцями стала стаття «Римська школа (музика)», започаткована користувачем з ніком Morigerato, під яким у Вікіпедії зареєстрований український правник Олександр Ольтович. Слід додати, що на початок року каталонська Вікіпедія мала на 8000 статей більше за українську.

Однак перегони тривають – каталонці не здаються і наполегливо створюють нові статті. Каталонці, які не мають власної держави, розглядають вікіпедію, як потужний інструмент для промоції своєї мови, культури, національної ідентичності. Тому українській Вікіпедії потрібні нові сили, нові редактори. Створіть, або відредагуйте у День рідної мови одну статтю в українській Вікіпедії – зробіть подарунок своїй країні!

Подібний успіх став можливий завдяки зростанню кількості редакторів. В українській Вікіпедії близько 2 тисяч людей зробили протягом останнього місяця мінімум одне редагування. У каталонській — число активних користувачів близько 1600.

Залучення до Вікіпедії і утримання нових редакторів — одне з головних завдань громадської організації «Вікімедіа Україна», вважає її директор Юрій Пероганич. Організація популяризує Вікіпедію в Україні та сприяє поширенню вільних знань.

Зростанню кількості статей посприяло проведення протягом останніх півроку 2-х конкурсів з написання статей в українській Вікіпедії, чотири вікіескпедиції по населених пунктах України та Молдови, а також численних вишколів з метою залучення нових редакторів до Вікіпедії, що стало можливим за підтримки «Вікімедіа Україна». Хто не може редагувати Вікіпедію — може надати проектові матеріальну підтримку.

За традицією з нагоди перемоги та на знак вшанування суперника в українській Вікіпедії протягом 28 лютого – 12 березня проходитиме «Каталонський тиждень» із написання статей з історії, географії, культури Каталонії, а також про осіб, чиє життя чи діяльність пов’язані з цим самобутнім регіоном Іспанії.

Наступною метою редакторів україномовного розділу Вікіпедії є подолання рубежу у 400 тисяч статей.

мова самоорганізація вікіпедія

Знак гривні
Знак гривні