Розкол в УПЦ МП. Володимир скасував Синод скликаний Агафангелом. Навіщо нам така церква?

БМВ (Блаженний Митрополит Володимир) попри хворобу не здається і не збирається віддавати владу адептам «руського міра». Глава УПЦ МП Володимир скасував засідання Священного Синоду, призначене на завтра, 21 лютого Одеським митрополитом Агафангелом, як таке, що порушує Статут УПЦ і «недоцільне»

Знаходячись в лікарні Предстоятель Української Православної Церкви (Московський Патріархат), митрополит Володимир своїм розпорядженням скасував засідання Священного Синоду, призначене на 21 лютого Одеським митрополитом Агафангелом.

Глава УПЦ нагадав членам Синоду, що скликання засідання цього органу знаходиться виключно в його, митрополита Київського і всієї України, компетенції. Призначене на 21 лютого засідання Синоду, на думку, глави УПЦ, «суперечить Статуту про управління УПЦ і є недоцільним», повідомляє кореспондент «Релігії в Україні» з посиланням на джерело в УПЦ, який надав фотокопію документа.

Джерело підтвердило, що документ справжній, підписаний Володимиром 17 лютого розісланий всім членам Священного Синоду.

Глава УПЦ стверджує, що «призначений на 21 лютого цього року засідання Священного Синоду УПЦ суперечить в даний момент Статуту про управління УПЦ і є недоцільним, що і спонукало Нас прийняти рішення про його скасування».

«Про час і місце проведення наступного засідання Синоду Ми проінформуємо додатково», закінчує свій лист глава УПЦ.

Цікаво, що лист підписаний особисто митрополитом Володимиром, однак не має печатки. Як ми вже писали її забрав собі Одеський митрополит Агафангел.

Також, за інформацією «Релігії в Україні», на засіданні Синоду 21 лютого, проведення якого в черговий раз планувалося без участі глави УПЦ, повинні були обговорюватися нові рішення, по захопленню влади в УПЦ МП . За словами настоятеля київської Лаври Павла, кадрові перестановки в УПЦ проходять за спиною Предстоятеля, щоб його «не турбувати».

Як видно з оприлюдненого документа, митрополит Володимир не заперечує законність двох попередніх засідань Синоду, на яких при відсутності Предстоятеля головував митрополит Агафангел. Однак митрополит Володимир вважає, що стан його здоров'я нині покращився. З листа стає також очевидним, що митрополит Володимир планує особисто очолити наступне засідання Синоду.

Джерела в Київській митрополії повідомили кореспонденту «Релігії в Україні», що минулого понеділка, 13 лютого, під час зборів благочинних районів міста Києва столичне духовенство отримало від благочинного Києва протоієрея Віталія Косовського неофіційну установку ігнорувати звернення митрополита Володимира і керуватися виключно рішеннями Синоду, прийнятими 23 грудня і 26 січня.
Українські ЗМІ також повідомляли, що кілька постійних членів Синоду мали намір отримати від керівництва приватної клініки, в якій знаходиться митрополит Володимир, офіційний медичний висновок про його недієздатності. Ще напередодні цих подій, 1 лютого 2012 року, Патріарх Кирил в Москві заявив про «недієздатність» Предстоятеля УПЦ.

За останні кілька днів глава УПЦ зустрівся в лікарні з низкою церковних ієрархів, простими віруючими, духовенством, посадовими особами держави, народними депутатами, Апостольським нунцієм в Україну.

На фоні цієї війни хочеться пригадати, як проходила заміна керівника греко-католиків. Любомир Гузар сам подав у відставку, на легітимних зборах духовенство обрало нового предстоятеля. Ніхто не викрадав печатки, ніхто не скликав нелегітимних зборів і не скасовував їх рішення. Колишній і новий керівники працюють разом. Перший читає проповіді, другий займається організаційною роботою. Все зважено, спокійно, раціонально, по-європейському, одним словом. Відчуйте, як кажуть, різницю.

Не так важливо, воює Володимир за «українськість» УПЦ МП чи ні, важливо те, що збудована ним церква діє, так, як будь-яка пострадянська установа: конфлікти взаємні звинувачення, рейдерські атаки, тобто в парадигмі «руського міра». І чи потрібна європейській Україні така церква?

УПЦ МП Церква агафангел конфлікт володимир

Знак гривні
Знак гривні