Молодь подарувала ветерану УПА Мандику Хасману інвалідний візок

Дізнавшись про ветерана УПА єврея Мандика Хасмана члени Спілки Української Молоді скинулися і придбали для нього інвалідний візок.

Історія ветерана:

Він народився єврейській родині, в галицькому місті Дрогобич. Батьки Хасмана: Жисік та Кренці були розстріляні нацистами влітку 1942 року. Тоді ж німці знищили й двох рідних братів Мандика: Іцика та Ідола.

Мандик не хоче в деталях згадувати цього драматичного дня, розповідаючи коротко, як приречених на смерть розстрілювали і закопували на очах інших, котрі чекали своєї черги. Вбивці періодично зупинялися для перепочинку і пили.

Під час такої перерви дванадцятилітній Мандик утік разом дев'ятилітнім братом Савіком та двоюрідною сестрою Кайлі. На питання чи страшно йому було у момент втечі відповідає просто: "Ні, просто жити дуже хотілося".

Голодні, втомлені діти чотири дні блукали лісами, поки вийшли до залізниці. Далі сіли на потяг і подалися на північ, на Волинь. Тут переховувалися в українських родинах. Мандик мешкав у селі Біличі спочатку у сім'ї Василя Киця, згодом у Сергія Кропивця. Тоді Мандик охрестився і став Володимиром, прибравши собі нове прізвище - Дмитренко.

Однак невдовзі німці зробили спробу вивезти малолітнього Мандика на примусові роботи до Німеччини. Хлопець тікає в ліс та потрапляє до українського підпілля.
«Все найліпше, що було у моєму житті – пов’язане з українською партизанкою. Такого братерського та теплого відношення до себе я не знав більше ніде», - розповідає пан Хасман, - «скажімо, сотенний Хома, в якого я був фірманом, ставився до мене як до рідного сина».

У 1945 р. Мандик, разом з декількома іншими повстанцями, потрапляє у засідку. Кулеметна черга, випущена з автомату енкеведиста, перебила йому обидві ноги.

Після важкого поранення єврею, який служив в УПА, судилося пройти нелегкий шлях від арешту та катувань до служби в радянській армії на Далекому сході.

На старість пан Хасман втратив ліву ногу – її ампутували через хворобу. Декілька років він пересувався в позиченому інвалідному візочку.

Список жертводавців на офіційному сайті СУМу

Сюжет про Хасмана на ТВі

сум історія упа

Знак гривні
Знак гривні