Янукович-молодший та ще 200 мажорів на джипах їдуть у заповідники ламати ліс. Подзвони їм

Близько двох сотень джипів, серед яких і машина сина президента України Віктора Януковича-молодшого, планують влаштувати автоперегони по бездоріжжю у Поліському та Рівненському заповідниках, а також у Шацькому національному парку.

Як повідомляє заступник голови національного екологічного центру України Олексій Василюк, маршрут джипів проходитиме через три унікальні заповідні території України.

"У двох із них – Поліському та Рівненському заповідниках - встановлений режим абсолютної заповідності, а це означає, що там заборонено проходити навіть пішим людям. Проведення перегонів саме тут є найбільш неприпустимим, ніж в інших місцях України", - додав він.

Він звернув увагу на те, що судячи з відео та фотографій попередніх трофі-рейдів, "важкі машини ламають та викорчовують дерева та кущі, псують дороги, винищують флору та фауну, що є надзвичайно цінними та охороняються українським законодавством та міжнародними конвенціями".

Окрім цього, саме зараз триває сезон розмноження тварин, у зв’язку із чим більшість країн навіть запроваджують "місячники тиші". Окрім обурення світової спільноти та міжнародного скандалу, пробіг може викликати й цілком слушні юридичні наслідки: за псування об’єктів природно-заповідного фонду передбачена кримінальна відповідальність за статтею 252 Кримінального кодексу.

"Ми дізналися про перегони на джипах через інтернет. Зв’язалися з організаторами, а ті нам сказали: якщо ви будете виступати проти, директора та заступника директора заповідника знімуть з посад. Намагалися знайти якийсь компроміс, наприклад, щоб працівник заповідника хоча би показав найбільш цінні території, куди не треба заїжджати, але там перестали знімати трубку", - розказав працівник одного з заповідників.

У свою чергу депутат Віктор Янукович-молодший, що є одним з активних учасників автоперегонів по бездоріжжю вважає, що перегони - "це не тільки етап у розвитку спорту, це відкриття та пропаганда нових, невідомих широкій публіці туристичних спрямувань та вклад в економічний розвиток регіонів, по яким пройде маршрут. Я певен, що всі учасники перегонів повернуться у цей дивовижний поліський край та привезуть сюди своїх друзів та знайомих".

Національному екологічному центру України вдалося зв’язатися із організаторами заходу і попросити змінити маршрут пробігу в обхід заповідних територій, але "окрім брутальної лайки у слухавку вдалося почути тільки те, що маршрут змінювати ніхто не збирається".

Нагадаємо, автомобільні змагання "UkraineTrophy2011" мають пройти з 2 по 8 липня 2011 року, від Києва до Шацьких озер уздовж північного кордону з Білорусією через три заповідні зони.

Національний екологічний центр просить долучитися до захисту унікальних природних зон та надіслати організаторам та спонсорам листа з вимогою змінити маршрут трофі-рейду.їхні контакти: Київ, вул. Набережно-Корчуватська, 136, e-mail: info@ukraine-trophy.com, тел. 067 2355746, 067 4641170, 044 3321202.

Відправити лист до організаторів та спонсорів з проханням змінити маршрут пробігу:

http://www.necu.org.ua/wp-content/uploads/lystsponsoram-jyping-1106.doc

Українська правда

Оновлено: «Вечором 24 червня організатори перегонів та Мінприроди України вийшли на звязок із нами і повідомили, що, маршрут не буде проходити територією заповідників. – розказує заступник голови НЕЦУ Василюк Олексій. - 29 червня вони обіцяють показати нам остаточну схему маршруту. Сподіваємось що все це не лишиться лише словами і порушення законодавства дійсно не відбудеться».

Також Мінприроди України звернулось до своїх підрозділів та керівництва заповідників з проханням не допустити порушення заповідного режиму.

НЕЦУ розраховує на позитивне вирішення ситуації із проведенням перегонів «Uкraine Trophy 2011» та закликає активістів, які висловили готовність долучитись до роботи по охороні заповідників слідкувати за ситуацією. Наразі триває підготовка заходів, які дадуть змогу пересвідчитись чи дійсно заїзд до території заповідників не відбувся.

НЕЦУ дякує усім, хто своїми діями привернув увагу до цієї ситуації та допоміг вплинути на перебіг подій.

екологія мезозой янукович фріки

Знак гривні
Знак гривні