Змінити систему освіти не можливо. Прийшов час створювати свої вузи.

Найкращий спосіб змінити світ - не протестувати проти зла, а творити іншу «правильну» реальність. Приємно, що останнім часом з'являється все більше починань у цьому напрямку. Одна з таких ініціатив: студентська профспілка виступила з ідеєю створення Вільного Українського Університету в Києві. Щоправда шлях до реалізацію обіцяє бути довгим.

Наводимо текст звернення:

Що отримує більшість вчорашніх абітурієнтів вступивши до вузу?

- “Я вчусь за підручниками совкового періоду!”
- “Крім досить застарілих теорій, я не отримую жодних практичних навичок!”
- “Мене змушують ЗАВЧАТИ, а не ВЧИТИСЬ!”
- “Болонський процес”, накладений на совкову бюрократію, перетворює мене на “машину з компілювання рефератів”!”
- “Оцінюються не мої ЗНАННЯ, а вміння “давати правильні відповіді”, з половиною із яких я не згоден!”
- “Викладачі просто не мають можливості передати мені гідні знання, отже більшість із них так само монотонно “виконують свою роботу”, як робітник біля конвейєра – з року в рік без натхнення і бажання!”
- “Необхідність дотримуватись безлічі формальностей на очах руйнує в мені будь-які творчі прагнення!”
- “Міністр Табачник знищує науковість усіх гуманітарних дисциплін… скоро він дізнається про існування природничих і візьметься, також, і за них!”

Цей “список вражень” можна продовжувати далі й далі!

Що ж робити, коли попри бажання до навчання, як орієнтованої на мої власні потреби та інтереси творчої праці з опанування себе і світу навколо, мені нав’язують “проходження програми” третина з якої є мені нецікавою, четвертина – викладається на рівні “нижче плінтуса”, а ще четвертина є просто “ідеологічною промивкою мізків”? – Опинившись у подібних обставинах у далекі двадцяті роки у Львові наші однолітки й патріотичні викладачі – нонконформісти – знайшли свій вихід: Таємний Український Університет!

Зараз ми так само хочемо вчитись і прагнемо знань, тому в Україні знову має постати “альтернативний виш” – Вільний Український Університет, який дасть кожному з нас змогу вчитись і почувати себе людиною!

Ми бачимо його національним, безоплатним, ЦІКАВИМ і справедливим, де ми будемо вчитись, а не зубрити; де кожен розумітиме, для чого саме йому потрібен той чи інший академічний курс; де викладачі поважатимуть студентів, а студенти – викладачів; де навчальний процес відбуватиметься не заради отримування оцінок, а ЗАДЛЯ САМОВДОСКОНАЛЕННЯ!

Так, МИ цього хочемо! Ми хочемо ВІЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ!!!

Якщо ТИ хочеш підтримати проект Вільного Українського Університету в Києві – контактуй з нами:
044 2291167, 067 5487728, 050 6383111, 093 093 9457788 , e-mail: studcomm@narsolidarnist.org.ua

Джерелосайт профспілки «Студентська солідарність»

самоорганізація освіта

Знак гривні
Знак гривні