Батьківська громада української школи № 15 в Красному лучі: з нас чиновники насміхаються , а школу таки закривають

Звернення батьківської громади ЗОШ №. 15. Красний Луч
29.04.2011
Батьківська громада ЗОШ No. 15 м. Красний Луч Луганської області звертається до всіх ЗМІ, до урядовців всіх рівнів, до всіх небайдужих громадян держави з надією бути почутими та зрозумілими. Проблема нашої школи ось уже на протязі трьох місяців висвітлюється в різних ЗМІ. Рішенням сесії міської ради №20 від 28.12.2010 року з 1.09.2011 р. буде ліквідовано юридична особа ЗОШ №15 м. Красний Луч, з чим категорично не згодна батьківська спільнота школи. Ми неодноразово зверталися до органів влади всіх рівнів.

Усі відповіді від влади на наші заяви повторюються , дублюються одні й ті ж цифри і факти, які не цілком відповідають дійсному стану речей, нікому не приходить навіть на думку перевірити ще раз дані, якими оперують. З відповідей, наданих нам, виходить, що 240 учнів на 11 класів дають середній показник 16 (!) учнів, кількісного збільшення дітей у мікрорайоні не передбачається. Грошовий показник на одного учня за 2010 та 2011 роки розраховується за однією тією ж цифрою, тобто за два роки ні в жодній школі міста не змінювалась кількість класів та учнів ні на одиницю.

4 березня 2011 року з високої трибуни Верховної Ради України міністр освіти і науки, молоді та спорту пан Д. Табачник заявив, що він особисто побував у м. Красний Луч і проблема ЗОШ № 15 надумана і сильно політизована. Чи годиться державному чиновнику високого рангу робити такого роду заяви, вводячи в оману населення країни? Чи візит міністра до маленький шахтарського містечка настільки постійне явище, що про нього ніхто не чув і не знав? З нами не хочуть вести конструктивний діалог, на всі питання тільки одна відповідь: "Грошей немає, дітей немає, школа буде закрита!"

Пропозиція батьків звернутись до Прем'єр-міністра пана Азарова М.Я. за фінансовою допомогою викликає гомеричний сміх серед місцевих слуг народу.

Місцева влада відкрито глузує з нас, начальник управління освіти міста відповіла нам, що куди б ми не зверталися, кому б ми не писали, відповіді буде надавати вона сама і так, як їй треба. При прийнятті рішення про закриття школи ніхто не звернувся ні до педагогичного коллективу, ні до батьків учнів, ні до мешканців мікрорайону, на території якого розташована школа. Після того, як ініціативна група батьків 16.02.2011 року розпочала акцію голодування, міська влада провела збори "адекватних" батьків та розширене засідання ради школи, на яких тиснули на батьків, вимагаючи негайно писати заяви про перехід до інших шкіл.

Жодного разу з грудня по квітень за ініціативою управління освіти міста не було скликано загальношкільних батьківських зборів, на яких би було оголошено про закриття закладу, позицію влади та доведено доцільність цього заходу. Але, згідно відповіді секретаря міської ради пана Родченко В.В. , на "двох сесіях Краснолуцької міської ради за участю батьківської спільноти ЗОШ No. 15 дійшли спільної згоди". Чому про це ніхто, окрім міської влади, не знає?

Коли 11 років тому на базі нашої школи було розпочато експеримент з упровадження української мови навчання, ні у кого не виникло питання, чому в серпні місяці батьки забирали заяви в перший клас і переводили дітей до інших шкіл? Чому в російськомовному регіоні батьки не побажали навчати своїх дітей українською мовою ? І чи не в цьому причина малої наповнюваності школи сьогодні , відсутності 11 класу і нечисельного 10 класу , який відкрили тільки після скарг батьків ?

Чому за ці 10 років , коли чисельність учнів у школах катастрофично впала, апарат управління освіти зріс в кілька разів ? На зарплату чиновників , на ремонт приміщень для спеціалістів управління освіти завжди є кошти в дефіцитному міському бюджеті . У той же час вчителів зобов'язують "за власним бажанням" брати безкоштовні відпустки по одному дню на місяць , ремонти шкіл проводяться тільки за рахунок батьківських гаманців.

Хто вирішив на учнях Луганській області поставити черговий експеримент з перенесення весняних канікул ? Лютий-березень діти вчилися по 6 днів на тиждень , у початковій школі навантаження склало 30 годин , що неприпустимо . З 1 квітня учнів відправили на 18 днів канікул , потім будуть Великодні та Першотравневі свята , День Перемоги , а з 10 травня починаються тестові роботи для 5-8 класів , про які дізналися тільки в березні.

Ми пропонували на базі нашої школи зробити експериментальний комплекс для дітей 5 років , для яких вводиться обов'язкова дошкільна освіта , тому що на два найбільш густонаселених мікрорайона діє тільки один дитсадок , переобтяжений майже в три рази , і готується до відкриття ще один лише на 100 місць . Офіційна черга до дошкільних закладів у місті сягає понад 1000 діточок і цей дитсадок не вирішить питання з дошкільною освітою. Однак
у влади немає коштів і на це, а підготовчі групи вирішили організовувати на базі школи , розташованої на околиці міста , поруч з якою немає жодного діючого дитячого садка.

Озвучені нам цифри , які повинні були переконати нас у необхідності закриття школи , викликали ще більше запитань і здивування з приводу фонду заробітної плати та оплати комунальних послуг по ЗОШ No. 15 . Частина будівлі школи на період опалювального сезону здається в оренду Краснолуцькому приладобудівному технікуму (44% від загальної площі школи) , оплата за комунальні послуги проводиться пропорційно займаній площі , але при розрахунках по школі ці витрати не враховуються .

Та навить якщо все, що нам кажуть прийняти за чисту монету , то й тоді економія від закриття школи складе , на думку влади , лише 315 тис. гривень . Прокурор міста , пані Іванова Л.В. , та заступник губернатора , пан Мірошник Р.В. , обіцяли долучити фахівців КРУ до перевірки фінансового становища та розподілу бюджетних коштів по ЗОШ No. 15, але ніякої перевірки ми не побачили , актів нам не надали.

Нас запевняють , що навчання у нашій школі дуже дорого коштує місту, та може це комусь треба так вважати ? Бо у мешканців мікрорайону свій погляд на проблему закриття школи - добротна будівля в центрі микрорайону , з автономною котельною , побудованою , до речі , за рахунок державного бюджету , приваблює ділків , охочих за безцінь придбати комунальну власність . Школа будувалася за новими проектами , що передбачають наявність бассейну , який і був побудований , але не працював всі ці роки .

Згідно відповіді прокурора міста Красний Луч Іванової Л.В. No. 022-46с11 від 18.03.2011 р. , рішенням 19 сесії Краснолуцької міської ради п'ятого скликання No. 11 від 18.04.2007 р. з басейну знято статус частини будівлі школи і переданий в оренду міської організації "Регіон-молодь" і орендна плата становить 1 гривня на рік . Чому і ким було прийнято рішення, що ця організація має важливе соціальне значення для міста та орендує 283 кв. м. на правах бюджетних організацій?

Чому наші чиновники не вивчають чужий досвід, а вважають за краще ставити експерименти на своєму народі ? Закриття шкіл , щорічні зміни навчальних програм та строки навчання , введення за два місяці до закінчення навчального року перевідних іспитів - тестів не може сприяти поліпшенню якості знань . Ми глибоко впевнені , що від якості освіти залежить і якість життя , не освічене населення не може побудувати міцну державу.

Звертаємось до всіх , хто стикнувся з цією ж проблемою закриття школи, не порозуміння з боку міської влади , з неспроможністю бути почутими , з пропозицією об'єднати наші зусилля . Ми відстоюємо права дітей навчатися у рідній школі, права вчителів мати роботу, права батьків приймати участь у вирішенні питань, болючих для всієї громади. Віримо у щасливе майбутнє наших дітей , а тобто і нашого народу, нашої України!

З повагою батьки учнів ЗОШ No. 15

м. Красний Луч , Луганська область

школа освіта

Знак гривні
Знак гривні