Медведєв вигнав Затуліна. Його звільнили з посади першого заступника голови комітету Думи РФ у справах СНД і зв'язках із співвітчизниками

Різниця в оцінці ситуації в Лівії російських президента і прем'єра призвела до відставки єдинороса Костянтина Затуліна з посади першого заступника голови профільного комітету Держдуми. При підготовці заяви Держдуми по Лівії Затулін підтримав Путіна, який назвав операцію проти Каддафі «хрестовим походом», а підтримку антікаддафіевской коаліції Медведєвим оцінив як боягузтво, що і коштувало йому крісла.

Фракція «Єдина Росія» прийняла рішення зняти Костянтина Затуліна з посади першого заступника голови комітету у справах СНД і зв'язках із співвітчизниками. Як пояснив Затулін «Газеті.Ru», причиною його відставки стало невдоволення керівництва країни позицією депутата по «деяких питань». Назвати прізвище незадоволеного ним начальника депутат відмовився, натякнувши на Дмитра Медведєва.

«Безумовно, у моїй відставці провідну роль зіграло моє інакомислення в деяких питаннях: адже ті самі люди, які вчать нас демократії, чомусь виявляються дуже вразливі до критики і діють в дусі консерваторів, не бажаючи нікого слухати, - сказав Затулін. - Моя відставка має відношення до наближення виборів і зростання напруженості у зв'язку з ними ».

Джерело «Газети.Ru» в адміністрації президента повідомило: Затулін став жертвою розколу в правлячому тандемі у зв'язку з оцінкою ситуації в Лівії, коли Володимир Путін назвав дії союзників «хрестовим походом», а Медведєв підтримав резолюцію Ради Безпеки ООН і назвав висловлювання Путіна «неприпустимим» .

У ході обговорення заяви Держдуми Затулін розкритикував документ, підготовлений комітетом з міжнародних справ, і зажадав виключити з тексту заяви абзаци про підтримку Росією ідеї створення антікаддафіевской коаліції. «Мужність виявив, на мій погляд, голова уряду Російської Федерації, лідер« Єдиної Росії », охарактеризувавши резолюцію Радбезу ООН (як хрестовий похід -.« Газета.Ru »). Все інше я до мужності не відношу, а відношу до іншої якості », - сказав Затулін на засіданні. Втім, жодного голосу «проти» при голосуванні зареєстровано не було. Фрагмент, проти якого заперечував Затулін, залишився в тексті заяви, схваленого Держдумою.

Затулін упевнений, що саме цей епізод коштував йому крісла. «Це пов'язано з моєю позицією по резолюції щодо Лівії», - підтвердив він цю версію «Газеті.Ru». Депутат не раз виступав з різкими заявами (за репліки про необхідність повернення Криму Росії він навіть став персоною нон грата на Україні), проте ніколи не дозволяв собі критики президента.

Затулін неодноразово намагався зустрітися з першим заступником голови кремлівської адміністрації Владиславом Сурковим, проте зустріч так і не відбулася.

Після відставки з поста першого заступника голови комітету Затулін продовжить працювати в Держдумі в якості рядового депутата «Єдиної Росії». Його посаду займе нинішній заступник голови комітету з міжнародних справ єдинорос Олексій Козловський.

Чи отримає Затулін місце в партійних списках на майбутніх парламентських виборах, сам він «не знає». Зараз закінчується вже третій термін його роботи в Держдумі, вперше він був обраний ще в 1993 році.

Шанси невеликі, вважає заступник директора НДІ соціальних систем Дмитро Бадовський. «І рішення партії про відхід Затуліна з посади, і його власні заяви з цього приводу вказують на те, що навряд чи він продовжить свою кар'єру в наступному скликанні, - вважає експерт. - Крім того, Затулін асоціюється з командою екс-мера Москви Юрія Лужкова, що також не додає йому політичних очок ». Імовірність того, що Затулін може зацікавити опозиційні партії, невелика, вважає Бадовський.

Читати повністю: http://www.gazeta.ru/politics/2011/04/04_a_3574661.shtml

затулін росія

Знак гривні
Знак гривні