Ультиматум повстанцям у Бенгазі закінчується сьогодні. ООН санціонує вторгнення?

Лівійська армія підійшла до бази повстанців – міста Бенгазі і висунула ультиматум. Військові вимагають покинути міські райони, охоплені повстанням, і склади зброї до 10 вечора за Гринвічем - на цей же час може бути призначено голосування за резолюції по Лівії в Раді Безпеки ООН, де Франція, Великобританія і США наполягають на плані дій, котрий «виходить за рамки тільки безпольотною зони »

Верховне командування лівійських збройних сил дає жителям Бенгазі час до 22.00 за Гринвічем (24.00 18 березня по Києву), щоб покинути місто, після чого війська мають намір «для підтримки і захисту населення очистити місто від озброєних бандитів».

«Ми закликаємо мирне населення залишити райони міста, де знаходяться повстанці і де зберігаються їх боєприпаси. Повідомляйте нам адреси складів », - йдеться в ультиматумі.

Сам Каддафі виступив із заспокійливою заявою, про що штурм Бенгазі не планується. Він вкотре намагався запевнити, що вся країна перебуває під контролем його армії і народ Лівії надає урядовим військам всіляке сприяння в позбавленні своєї землі від «елементів« Аль- Каїди ».

«Ні, я не думаю, що буде штурм ( Бенгазі), - сказав Каддафі в інтерв'ю ліванському телеканалу LBC TV. - Але всі їх укріплення ми зачищимо. Місцеве населення допоможе нам у цьому, повідомивши адреси».

Одночасно Каддафі повідомив про запланований штурм міста Місрата на заході країни. Штурм, на думку Каддафі, буде «швидким і успішним».

Слухаючи виступ Каддафі по телебаченню, жителі Бенгазі жбурляли в екрани телевізорів взуття, висловлюючи своє презирство, повідомляє кореспондент Guardian.

Лівійський дипломат Ібрагім Даббаші, котрий знаходиться в Нью-Йорку і підтримує опозицію, заявив журналістам, що ультиматум лівійської армії повстанцям значить одне: у міжнародного співтовариства залишається кілька годин на те, аби запобігти кровопролиттю в Лівії.

Вранці 17 березня агентство AFP з посиланням на неназвані дипломатичні джерела повідомило, що Рада Безпеки ООН узгодила проект резолюції по Лівії, який буде поставлений на голосування вже в четвер пізно ввечері. Консультації членів Радбезу почалися напередодні. Франція, Великобританія і США наполягають на жорсткому варіанті резолюції, який залишає можливість для прийняття «будь-яких необхідних заходів» для припинення насильства в Лівії. Ще минулого тижня президент Франції Саркозі запропонував завдати превентивних ударів по ППО Лівії напередодні введення заборони польотів над країною. Учора представник США в ООН Сьюзан Райс уточнила, що США вважають доцільними «санкції, навіть перевершують одне тільки створення безпольотною зони».

Увечері середи заяву з приводу позиції Росії зробив президент Дмитро Медведєв. На зустрічі з турецьким прем'єром Медведєв підкреслив, що Росія наполягає на дотриманні «процедур, встановлених Радою Безпеки», і закликає «розібратися в ході дискусій, чи влаштовує ця резолюція, підходи, які в ній закладені, безпосередніх сусідів Лівії - Лігу арабських держав. І якщо влаштовує, то які країни взагалі будуть нести на собі основну відповідальність за забезпечення безпеки такої зони, якими конкретними силами, засобами буде забезпечений режим безпеки цієї зони ». У свою чергу, Ліга арабських держав в минулу суботу висловилася за встановлення над Лівією закритою для польотів зони.

www.gazeta.ru

лівія революція

Знак гривні
Знак гривні