Кадафі пееходить у наступ. Захід не знає, як допомогти повстанцям

Опозиція висунула Муамару Каддафі ультиматум: відствка протягом 72 годин в обмін на гарантії від кримінального переслідування в майбутньому. Лівійський лідер відповів новими ударами в районі ключового нафтового порту країни - міста Рас-Лануф, який контролюється повстанцями, і боями за місто Ез-Завія. Захід, як і раніше не може визначитися з конкретними діями стосовно Каддафі.

Сили лівійського диктатора Муаммара Каддафі продовжують облогу Ез-завії, найближчого до столиці форпосту повстанців. До міста підтягнуті не менше 50 танків і десятки вантажівок із вірними уряду солдатами. Протягом останніх декількох днів урядові сили кілька разів намагалися встановити контроль над містом, просувалися до його центральної площі, але після сутичок з повстанськими угрупованнями відступали на колишні позиції. Це не заважало представникам режиму Каддафі двічі оголошувати місто узятим.

Однак з останніх повідомлень з Ез-завії випливає, що опір повстанців практично зламано. Солдати нібито оточують центральну площу і ведуть снайперський вогонь по всіх, хто намагається зібратися і дати їм організовану відсіч. Британська газета The Guardian, що збирає свідчення очевидців, посилається на чотири повідомлення тих, кому вдалося вирватися з оточеного міста, а також на телефонний дзвінок місцевого жителя, якому вдалося зловити сигнал стільникового зв'язку, піднявшись на дах. Урядові війська тримають Ез-Завію і в інформаційній блокаді: мобільний і стаціонарний телефонний зв'язок з містом відсутній.

На сході країни бої йдуть за місто Рас-Лануф, один з найбільших центрів нафтопереробки в Лівії. Там на позиції повстанців здійснює регулярні нальоти лівійська авіація.

Ракетно-бомбові удари по повстанським угрупованням, які намагаються просунутися по основних шосе у західному напрямку, тривали всі минулі вихідні. В даний час бойові зіткнення відбуваються в районі міста Бен-Джавад. Вперше він був зайнятий повстанцями ще 5 березня - в бою вони втратили бойовий вертоліт. З тих пір населений пункт кілька разів переходив з рук в руки. Революціонери використовують як тилову базу місто Ель-Бурайку (Брегу), перемога під якою минулого тижня надихнула повсталих.

Те, що відбувається в непідконтрольних уряду Каддафі містах на захід від цієї лінії - а це Місрата, Бені-Валід та інші населені пункти - залишається неясним. За останніми даними Reuters, урядові сили, які контролювали виїзди з Місрати, знялися з місця і висунулися на схід.

Уряд повстанців у вівторок ввечері пред'явив Каддафі ультиматум: він повинен здати владу або покинути країну протягом 72 годин. За це йому буде гарантовано імунітет від кримінального переслідування, яке мають намір ініціювати революціонери, після приходу до влади.

Ілюстрація www.gazeta.ru

«Виходячи з любові до нашої країни, ми запропонували (Каддафі) непрямі переговори з тим, щоб знайти рішення (конфлікту)», - пояснив суть пропозиції катарському телеканалу Al Jazeera голова Національної ради перехідного періоду Мустафа Мохаммед Абдель Джаліль.

Уряд Каддафі оголосив вимоги повстанців «абсолютним нонсенсом». У минулі вихідні по Тріполі і столиці заколотників Бенгазі ходили чутки, що сторони таки вступили в переговори, причому за ініціативою Каддафі, який вимагав гарантій особистої безпеки, безпеки членів його сім'ї та недоторканності власності. Проте достовірних підтверджень факту ведення таких переговорів не виявилося.

У середу лівійське держтелебачення показало чергове звернення Каддафі до нації, в якому той знову оголосив всіх своїх противників націонал-зрадниками, звинуватив країни Заходу в підтримці бунтівників і запевнив, що перемога буде за ним. Він також звернувся до молоді Ез-завії із закликом припинити опір. На доказ того, що більшість населенням 200-тисячного міста лояльно до уряду, поряд з Каддафі перебували представники племені ез-зінтан, близькі найбільшому в Лівії племені варфалла, чиї переваги в конфлікті поки неясні.

Захід продовжує займати обережну позицію, відкидаючи будь-які розмови про пряму збройну інтервенцію, хоча голоси на підтримку створення забороненої для польотів зони чути все голосніше.

У вівторок президент США Барак Обама і прем'єр-міністр Великобританії підтвердили, що основним завданням міжнародного співтовариства є припинення насильства в Лівії і гарантія усунення Каддафі від влади. «Президент і прем'єр-міністр домовилися прискорити планування (у тому числі в рамках НАТО) всіх можливих відповідей, включаючи посилення спостереження, гуманітарну підтримку, посилення ембарго на постачання озброєнь і встановлення зони, забороненої для польотів», - йдеться в офіційному повідомленні Білого дому.

У Радбезі ООН також не проти підняти питання про безпілотної зоні, яка нівелює перевагу сил Каддафі в повітрі, підтвердив у вівторок заступник генсека організації Лінн Паское. Росія і Китай, якщо це питання буде поставлено на голосування у Раді Безпеки, це рішення не підтримають, наскільки можна судити з коментарів зі столиць цих двох держав.

www.gazeta.ru

Самі повсталі не хочуть отримувати допомоги від іноземних армій. На відео демонстранти під прапором повстанців заявляють, що проти іноземних армій у Лівії

лівія революція

Знак гривні
Знак гривні