Кадафі бомбує, Обама – міркує. Оновлено: повстанці відкинули сили уряду на 60 км від Бреги і гналися за ними на джипах

Військово-повітряні сили Лівії відновили авіаудари по місту Брега, яке утримають повстанці.

Як повідомляється, напередодні Брега, яка розташована в затоці Сідра і є одним з центрів нафтової промисловості країни, також зазнала авіаудару. Водночас з бомбардуванням вірні Муаммару Каддафі сили вели й артобстріл з землі.

Нагадаємо, 2 березня, місто Брега стала центром боїв між опозицією і прихильниками режиму Каддафі. У результаті місто-порт перейшло в руки опозиції. Урядові війська намагалися відбити Брегу, але безуспішно.

ВПС Лівії, що зберегли вірність Каддафі, раніше обстріляли міста Адждабія, Раджма і Бенгазі, що знаходяться під контролем опозиції. Крім того, урядові сили періодично беруть в облогу і інші міста, захоплені противниками режиму. 2 березня Каддафі та його прихильники взяли під контроль міста Сабрата і Гарьян, розташовані неподалік від Тріполі.

У свою чергу повстанці концентрують сили навколо порту Сідр, котрий знаходиться у руках Кадафі.
США знову заявили, що не виключають можливості використати силу проти Кадафі. Вашингтон остерігається, що його військое втручання може викликати гостру реакцію в ісламському світі і відверне симпатії народу від повстанців.
Поки політики думають починати бойові дії чи ні військова авіація США і Франції почала виконувати гуманітарні місії: доставляти єгипетських біженців, котрі втекли з Лівії до Тунісу на батьківщину – до Єгипту. Широку гуманітарну операцію в Тунісі планує і Росія.

На підтримку Кадафі продовжують висловлюватися світові фріки. Після лідера Венесуели Уго Чавеса за Кадафі заступився Фідель Кастро.

Більш адекватні особистості подають у відставки через зв’язки з Кадаві і відмовляються від виплачених ним гонорарів. Так покинув через зв’язки з родиною Кадафі свій пост Глава лондонської школи економіки Ховард Дэвис. Співачка Бейонсе відмовилася від гонорару, котрий отримала в 2009 році за участь у приватній вечірці одного із соратників Кадафі і передала його на благо чинність. Про відмову від 1 млн. дол. гонорару за аналогічний виступ перед сімєю Кадафі повідомила Неллі Футрадо.

Поки увага світу прикута до Лівії не менш гострі драми розігруються у сімях скинутих диктаторів. Так молодший син екс-президента Мубарака намагався покінчити життя самогубством після того, як дізнався, що нова влада планує арештувати мільярди доларів на його рахунках.

Оновлено

Лівійські повстанці відкинули сили уряду на 60 км від Бреги і гналися за ними на джипах

Формування лівійських повстанців після перемоги над військами режиму Муаммара Каддафі в місті Брега переслідували ворога на захід ще 60 кілометрів - до населеного пункту Агейла. Про це повідомляють західні ЗМІ, чиї кореспонденти знаходяться серед повстанців.

Гонитва йшла на автомобілях, під час неї сторони обмінювалися чергами з автоматичної зброї і пострілами з гранатометів. Літак провладних ВПС скинув бомби на наздоганяючих, однак промахнувся.

Після прибуття в Агейлу бій продовжився. До повстанців при цьому приєднався клан Меграбі, члени якої проживають у цій місцевості. Одному з лідерів клану, який сидів поруч з водієм свого джипа, вдалося на ходу підбити позашляховик урядових сил.

Як повідомляється, ця перемога піднесла бойовий дух повстанців. "Для нас це дуже здорово. Ми довели, що можемо перемогти. Я дуже пишаюся своїми людьми", - розповів Мухаммед Меграбі, представник клану Меграбі.

Революціонер додав, що силам ополчення потрібна організація, дисципліна і трохи краща зброя. Отримавши все це, сказав він, їх армія зможе і далі здобувати перемогу за перемогою. "Сірт (рідне місто Муаммара Каддафі – ред.), потім Тріполі - і все!", - наголосив Меграбі.

Натомість у поліції Агейли, яка стала на бік повстанців, повідомили, що в західній частині селища спостерігається переміщення сил супротивника.

Захоплення Агейли відкриє ревоюціонерам шлях на Рас-Лануф - середземноморський порт, що займає перше місце в країні за обсягами перевалки нафти. Другий за обсягами нафтоналивний порт - Брега - вже в руках опозиції.

лівія революція

Знак гривні
Знак гривні