Росія не купуватиме у нас недобудований ракетний крейсер УКраїна, а забере його безоплатно.

Росія не купуватиме у України недобудований ракетний крейсер. Проте, погоджується забрати корабель, якщо Україна віддасть його безоплатно.

Міністр Єжель під час спільної з російським колегою туристичної поїздки за рахунок платників податків на Далекий Схід Росії зазначив: "Як це питання буде вирішуватися - це питання подальших переговорів". "Я думаю, що Анатолію Едуардовичу (Сердюкову) хочеться мати ще один такий корабель у складі Військово-морського флоту Росії", - додав Єжель. У свою чергу Сердюков відповів: "Так, але тільки безкоштовно".

Недобудований крейсер нам "втюхали" при розподілі ЧФ, попередні керманичі вже пробували його продати, обґрунтовуючи таке рішення відсутністю в України потрібних озброєнь, необхідністю затрат на добудову (аж $ 30 млн.) й тим, що Міноборони на утримання крейсера витрачає щороку близько 5! млн. грн., а також тим, що, нібито українські ВМС не мають і не будуть мати завдань для корабля такого класу.

А між тим, вкласти у добудову залишалося копійки. Загальна вартість проекту, за даними експертів складає $450 млн.

Але ж, після Харківського пакту, бажаючи хоч якось підсолодити гірку пігулку, Янукович заявляв, що глави держав домовилися про добудову за допомогою російської сторони крейсера "Україна", який стоїть у Миколаєві на Суднобудівному заводі імені 61-го комунара.

Мовляв, і корабель добудуємо й робочі місця створимо.

Не вигоріло…

Впевнені, що таке нахабство нашої сусідки - наслідок налагодження, як хваляться владці, "дружніх українсько-російських стосунків", а попросту - тої блюзнірської поведінки, що стала нормою у нинішньої влади.

Тож не дивно, що т.з. уряд призупиняє фінансування державних програм по створенню корабля класу "корвет", що мав будуватись із залученням західних компаній з їх технологіями. Тепер, вирішили наші "стратеги" корабель буде озброюватись російським озброєнням, замість натівського. Бо дешевше.

Але ж російські можновладці давно поставили хрест на зброї власного виробництва, той же Сердюков заявляв, що російський ВПК втратив можливості виробляти високотехнологічну продукцію для потреб ЗС Росії.

І зараз РФ викладає десятки мільярдів ндолярів на закупівлю високотехнологічної, у тому числі й бойової техніки у країнах Заходу, перш за все в НАТО: французьких вертольотоносців, італійських бронемашин та авіоніки, засобів зв’язку, ізраїльських безпілотників, американських "Боїнгів", вогнепальної зброї, вибухівки, електроніки, ракет, систем управління вогнем, космічних систем та, навіть європейських електронних наручників.

А куди ж дівати свій непотріб - застарілу продукцію російського ВПК?

Видається, що тепер на додачу до традиційного ринку російських озброєнь в Азії, південній Америці та Африці старанням наших москвофілів долучилась й Україна.
І саме для цього росіяни їх і возять "по місцях бойової юності", як Єжеля - на Тихий океан.

Петро ПРОЦИК

Міністр оборони РФ Сердюков і міністр оборони України Єжель з Бажель

зброя єжель

Знак гривні
Знак гривні