Сили Кадафі контратакують, але без успіху. Американці воювати передумали

Режим Муамара Каддафі зробив спробу перехопити ініціативу на сході Лівії, який контролюють повстанці. Інформагентства повідомляють, що портове місто Ель-Бурайка переходить з рук в руки. Тим часом міжнародна спільнота розкололася щодо питання про встановлення в небі над Лівією зони, забороненої для польотів, адже це передбачає використання сили.

Війська, лояльні до Каддафі, спробували сьогодні провести наступ на позиції повстанців, які контролюють схід країни і ряд населених пунктів навколо столиці. Вони атакували портове місто Ель-Бурайка, в якому також знаходиться нафтопереробний завод.

«Це правда. Було бомбардування з повітря Ель-Бурайкі, і сили Каддафі взяли її», - підтвердив Reuters у Адждабія Мохаммед Юсеф, офіцер, який перейшов на бік повстанців. У ході боїв загинуло не менше 14 людей. За неперевіреними повідомленнями, Каддафі вдалося також повернути собі міста Гарьян і Сабрата неподалік від столиці.

Та через кілька годин боїв сили Каддафі були видавлені з Ель-Бурайкі. За даними Al Jazeera, урядові підрозділи залишили за собою тільки аеропорт.

«Вони намагалися взяти Ель-Бурайку цим ранком, але вони не досягли успіху. Зараз місто знову під контролем революціонерів. Каддафі намагається використати всі прийоми психологічної війни, щоб ці міста залишалися у підвішеному стані », - заявив Мустафа Геріані, офіційний представник революційної« Коаліції 17 лютого". Як він пояснив, тактика сил Каддафі полягає в тому, щоб «вдарити і втекти», оскільки на підтримку місцевого населення йому розраховувати не доводиться.

Влада Лівії спростовують сам факт боїв в районі Ель-Бурайкі і Адждабія. Офіційний представник уряду Муса Ібрагім заявив Reuters: «Я дуже сильно сумніваюся в цьому. Я думаю, це фальшиві повідомлення ».

Спроби сил Каддафі перехопити владу в Ез-завії на захід від столиці успіхом теж не увінчалися. Навпаки, на бік повсталих перейшов один з керівників операції в ранзі полковника ВПС. Протестуючі несли його по місту на руках, передає британська The Daily Mail.

У портової Місрате, третьому за величиною місті країни, де урядові війська утримують посадочні смуги військової бази, їх атака також захлинулася.

Адждабія, що лежить в 75 км на північний схід від Ель-Бурайкі, - найзахідніший населений пункт на території, яку повністю контролюють повстанці. На захід від її узбережжя територія знаходиться під владою Каддафі, за винятком ряду районів навколо столиці країни Тріполі. За повідомленням кореспондента The Guardian, що знаходиться в Адждабії, південні передмістя цього міста бомбардуватися: з ранку з цього напрямку чувся гуркіт вибухів.

В даний час в Адждабії, за словами капітана армії повстанців Фариса Дзвея, зосереджені до 10 тисяч добровольців. «Ми реорганізуємо армію, яка майже повністю була знищена Каддафі і його бандою перед відходом з міста». Він розповів Reuters, що поповнення набирають з числа молоді, яка взяла участь в революції.

Лідери повстанців офіційно закликали ООН завдати ракетних ударів по позиціях Каддафі.

Напередодні в Бенгазі відбулося засідання Лівійського національної ради перехідного часу - ще одного революційного комітету, які намагається грати роль уряду, альтернативного офіційному Тріполі. На засіданні, як заявив The New York Times офіційний представник ради Абдель-Хафід Гога, будь-які види військової інтервенції з боку зарубіжних країн були визнані неприпустимими. Проте, «якщо діяти буде ООН, це не буде іноземною інтервенцією», уточнив Гога.

Повсталі побоюються, що Каддафі, маючи перевагу в повітрі, буде здатний і далі прикривати сухопутні війська, які вчиняють вилазки на контрольовані повстанцями території. Як передає з місця подій кореспондент The Guardian Мартін Чулов, добровольці зараз спішно вчаться поводженню з зенітками. За його враженням, в Бенгазі готові прийняти допомогу турецьких військ, але ні в якому разі не американських: у місті пам'ятають бомбардування передмість американськими ВПС у 1986 році.

Лівійський уряд оголосило, що американці нібито вже висадилися в районах, контрольованих повстанцями. За цією інформацією, кілька сотень військовослужбовців США і Франції ще 23-24 лютого десантувалися неподалік від Бенгазі і Тобрука для того, щоб навчити загони повстанців.

Про це з посиланням на дипломатичні джерела в уряді Каддафі повідомляє агентство ІТАР-ТАРС. Співрозмовник уточнив, що закинутий до Лівії спецназ мав вивести з ладу системи ППО, котрі залишаються в підпорядкуванні Тріполі, а також надавати протидію ісламістам, пов'язаних з «Аль-Каїдою», якщо вони активізують діяльність на «звільнених» територіях. Підтверджень його словами з незалежних джерел немає.

На офіційному рівні Захід тим часом визнав, що не готовий забезпечити нормалізацію обстановки в Лівії військовими засобами.

США і Великобританія дезавуювали свої жорсткі заяви про готовність створити зону, вільну від польотів.

Як передає The Guardian з посиланням на високопоставлені військові джерела в офісі прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона, кабінет міністрів задумався над «небезпекою засмоктування в тривалу і потенційно небезпечну (військову) операцію». Шеф Пентагону Роберт Гейтс і голова об'єднаного комітету начальників штабів адмірал Майк Маллен оголосили ввечері у вівторок, що в НАТО немає згоди щодо необхідності збройного втручання в Лівії, вказавши, що військова операція не буде можливою без згоди Ради Безпеки ООН.

За словами Маллена, така операція буде «надзвичайно складна». Гейтс же додав, що будь-яка військова акція «буде мати власні наслідки, вторинні і третинні ефекти, тому вона повинна вивчатися дуже уважно».

У Радбезі ООН ідеї створення забороненою для польотів зони має критика відкритого - Росію - і потенційного - Китай. Напередодні глава російського МЗС Сергій Лавров, говорячи про створення такої зони, закликав «уникати метушливості і сконцентруватися на повному і всебічному виконанні прийнятої резолюції» Радбезу ООН. За його словами, в резолюції, прийнятої лише два дні тому, немає «пропозицій крім тих, які вже в цій резолюції схвалені», сказав Лавров.

Поки що гра м'язами країн Заходу обмежується перекиданням до лівійським берегів угруповання кораблів ВМС США. До авіаносцю Enterprise, що пройшов через Суецький канал 15 лютого і повертався зараз у Середземномор'ї, і універсальному десантного корабля Kearsargе, також повернувся з Червоного моря, приєднався інший десантний корабель Ponce. У середу судно вийшло в Середземне море, раніше туди ж пройшов ескадрений міноносець Barry. «Наша робота - дати президенту (Бараку Обамі) саме широкий простір для прийняття рішення», - пояснив перекидання військ шеф Пентагону.

Тeгі: хвилювання в Лівії, Муамар Каддафі, Визвольна армія Лівії, військова інтервенція, заборонена для польотів зона

www.gazeta.ru

лівія революція

Знак гривні
Знак гривні