Медична реформа: «донецькі» повторюють слова «помаранчевих»

Голова Донецької обласної держадміністрації Анатолій БЛИЗНЮК вважає, що в Україні необхідно міняти всю систему охорони здоров`я, а лікарі фінансово зацікавлені класти до шпиталів здорових людней

Фактично він повторює слова першого помаранчевого міністра охорони здоровя Миколи Поліщука.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив учора на прес-конференції.
«Люди мають розуміти: на сьогодні та реформа (в охороні здоров`я), яка здійснюється, вона передбачає поліпшення для людей», - сказав губернатор.

На його думку, застосовуючи сучасніші методи лікування, в клініках також вивільнятимуться лікарняні ліжка. Але цей факт не всім лікарям вигідний, тому деякі медики чинять опір реформам, вважає губернатор. «А хто зацікавлений з лікарів, щоб ліжко порожнім була? На ліжко ж гроші даються. Тому завдання – здорову людину затягти на ліжко, лише б на це ліжко давали гроші, треба це чи не треба», - вважає А.БЛИЗНЮК.

Губернатор підкреслив, що в галузі медицини «взагалі систему треба міняти, треба дивитися кращі світові практики і їх застосовувати у себе, але для цього необхідна згода в суспільстві». Він також зазначив, що необхідно перерозподілити фінансові потоки в галузі і направити їх на первинну медицину. «Треба, щоб ми кошти перерозподілили і направляли б їх на низовий рівень для того, щоб не чекали, поки в людини рак четвертої стадії виявляється, а потім ми її веземо до Києва, до Німеччини або ще кудись оперувати.

Чи ми на першій стадії це побачили б у районній лікарні і потім би надали правильну допомогу людині, і вона взагалі вилікувалася, чи, принаймні, продовжили б людині життя», - пояснив А.БЛИЗНЮК. Він визнав, що реформа ця «не є оптимальною», але «фінансові потоки треба переносити на людей, вниз; треба дати гроші, щоб на первинному рівні були ці хвороби виявлені».

«І це буде дешевше, ніж, те, за що ратуєте ви, – тримати якийсь сарай і витрачати на нього мільйони - це неправильно», - додав А.БЛИЗНЮК.

Більш розгорнуту концепцією реформування медицини від Поліщука читайте тут.

реформи медицина

Знак гривні
Знак гривні