США і Британія підтягують війська до Лівії, 30 млрд доларів Кадафі заморожені в Америці. Головне про Лівію за 28 лютого

Можливо, головна подія дня - Державна скарбниця США заморозила активи, які можуть бути пов'язані з сім'єю Каддафі - це 30 млрд доларів, найбільша в історії сума грошей, що була заморожена.

Муаммар Каддафі хоче почати переговори з повстанцями. Про це повідомив катарський супутниковий телеканал "Аль-Джазіра".

Каддафі доручив директорові Служби зовнішньої безпеки Лівії налагодити діалог з опозиціонерами, які контролюють схід країни.

Класик китайської військової стратегії Сун-зи рекомендує починати переговори коли ситуація складається не на вашу користі і потрібно затягнути час.
У той же час представники сформованої в Бенгазі Національної ради Лівії заявили, що про переговори з Каддафі не може бути й мови.

Раніше сьогодні, 28 лютого, держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що лівійський лідер вже позбувся права керувати своєю країною.
Клінтон назвала неприйнятними порушення прав людини в Лівії і заявила, що США не мають наміру продовжувати миритися з подіями, що відбуваються в цій країні.
У підтвердження цих слів США почали передислокацію свого флоту і авіації навколо Лівії. Таким чином міжнародне співтовариство і Вашингтон вимагають зміни лідера Лівії Муамара Каддафі, щоб уникнути подальшого кровопролиття в конфлікті, який вже загрожує світовій економіці.

Великобританія також допускає швидкий початок військової операції в Лівії.

«Ми абсолютно не виключаємо можливість застосування військових засобів. Ми не повинні крізь пальці дивитися на те, як нинішній режим застосовує військову силу проти власного народу. У цьому контексті я запросив міністерство оборони і главу генерального штабу розробити спільно з нашими союзниками введення військових безпілотних зон. Наш заклик полковнику Каддафі дуже простий - настав час піти », - цитує РІА «Новини»прем'єра країни Девіда Кемерона, який виступав у понеділок в Палаті громад британського парламенту. Також премєр заявив, що його уряд розглядає можливість поставок зброї в повсталі регіони країни.

Радбез ООН на екстреному засіданні схвалив ембарго на постачання до Лівії озброєння, а також заборону для Каддафі та членів його сім'ї на поїздки в іноземні держави, заморозивши при цьому активи сім'ї, що знаходяться за кордоном
Тим часом повстанці отримують невеликі перемоги. Так бій в передмісті Місураті за контроль над військово-повітряною базою почався минулої ночі і до ранку війська зберегли контроль лише над частиною її території. У руках повстанців опинилися склади з амуніцією і боєприпасами.

Ще однією перемогою повстанців стало знищення літака лівійських ВПС, який відкрив вогонь по будівлі місцевої радіостанції. Машина була підбита з землі, екіпаж захоплений. Повстанці ведуть вогонь по авіації із зеніток встановлених на пікапах.
Також повстанці захопили значну кількість родовищ нафти і газу. Про це повідомив голова комісії з енергетики Євросоюзу Гюнтер Оттінгер.

Проте Кадафі має перевагу в повітрі. Бойові літаки ВПС Лівії нанесли повітряні удари по складах боєприпасів і військового спорядження на сході країни, підконтрольному опозиції.

Бомбардуванню піддалися об'єкти в містах Аджабійя і Раджма, розташованих в околицях Бенгазі. Поки не відомо, чи є в результаті нальотів постраждалі.

Як повідомляється, противники режиму Муаммара Каддафі, втомлені від нападів з повітря, обладнали як мінімум одну протиповітряну позицію в Бенгазі.

Одночасно з цим з Бенгазі і інших районів східної Лівії в бік Тріполі почали висуватися загони добре озброєних добровольців, які збираються в похід на столицю. Групи ці збираються стихійно. В основному, до них долучаться молоді супротивники Каддафі, а також військовослужбовці і поліцейські, що перейшли на бік опозиції.

Основною перешкодою на шляху повстанців може стати місто Сирт, яке все ще знаходиться під контролем режиму. Проте у противників Каддафі є шанси взяти його рідне місто: у їхньому розпорядженні є важкі озброєння, включаючи бронетехніку і протиповітряні установки.

За словами самих повстанців, вони розраховують на успіх, оскільки озброєні непогано, а бойовий дух у них сильний.

Поки повстанці і міжнародне співтовариство думають, як повалити Кадафі не проста ситуація склалася з біженцями. До кордону з Тунісом прибуло близько 100 тисяч єгиптян. Вони стверджують, що після слів Кадафі, що революційні нстрої принесли єгиптяни вірні редиму сили почали полювання на єгиптян. Тікають з Лівії і чорношкірі африканці, вони скаржаться, що лівійці переслідують їх ссприймаючи за найманців Кадафі.

В той час, коли більшість країн світу потерпає від здорожчання нафти через кризу у Лівії вигоду отримують нафтові експортери, в тому чисі Росія. Газпром також збільшив експорт газу у Італію в 2,5 рази , аби компенсувати недоїмку з Лівії. Одночасно міністр МЗС Росії Лавров нагадав Кадафі, що останній винен Москві більше ніж $4 млрд. за поставки зброї. Нагадаємо, що РФ засудила дії Кадафі і підтримала міжнародні санкції проти нього.

Одним з небагатьох союзників полковника залишається Білорусь. Сьогодні з’явилося повідомлення, що літак Кадафі бачили у Мінську.

За матеріалами ТСН, Євроньюз, Газета.ру

лівія революція

Знак гривні
Знак гривні