Світові лідери погрожують Кадафі судом, озброєні повстанці готуються до штурму Тріполі

Міжнародне співтовариство готується ввести жорсткі санкції проти Лівії. У Лівії тривають сутички, спалений палац Каддафі в Бенгазі. Сам все ще залишається лідером Джамахірії Каддафі ввечері заявив, що готовий битися і перемогти всіх ворогів. Проте протести сьогодні знову почалися в Тріполі.

Рада Безпеки ООН збереться в п'ятницю ввечері на екстрене засідання, присвячене ситуації в Лівії, де режим Муамара Каддафі продовжує жорстокі репресії щодо повсталого населення. На обговорення винесено проект резолюції, розроблений спільно Великобританією і Францією.

Санкції будуть включати в себе ембарго на постачання зброї лівійському режиму і заборону лівійським чиновникам на виїзд за кордон. Буде ініційовано процес переслідування Міжнародним кримінальним судом відповідальних за знищення населення Лівії. Першим у списку військових злочинців опиниться сам Каддафі.

«Ситуація дуже серйозна. Абсолютно необхідно, щоб Міжнародний кримінальний суд був підключений, це дасть дуже чіткий сигнал », - заявила міністр закордонних справ Франції Мішель Альо-Марі, яка обіцяла, що« ніхто не піде безкарним »за вбивство мирного населення. «Позиція Франції абсолютно відкрита і зрозуміла: Муамар Каддафі має піти. Насильство, яке спостерігається в Лівії, неприйнятно. Тому ми хочемо проведення міжнародного розслідування та застосування санкцій », - ще чіткіше висловився її шеф президент Ніколя Саркозі після переговорів з турецьким колегою Абдуллахом Гюлем.

«Я хотіла б бачити жорстку резолюцію (Радбезу) у відповідь на заклики Каддафі до вбивств», - заявила Альо-Марі. Критично висловився і російський президент Дмитро Медведєв, який до цього обіймав явно вичікувальну позицію. «Ми рішуче закликаємо нинішню владу Лівії, всіх відповідальних політичних діячів країни до стриманості, з тим щоб не допустити подальшого погіршення ситуації, знищення цивільного населення.

В іншому разі подібного роду дії будуть кваліфіковані як злочин з усіма наслідками, що випливають з міжнародного права наслідками », - йдеться в поширеному кремлівської прес-службою заяві. Тільки напередодні МЗС Росії говорив, що не вважає санкції ефективним засобом тиску.

У той же час Італія, основний торговий партнер Лівії, тільки напередодні попереджала, що накладення санкцій може викликати наплив нелегальних емігрантів до країн Південної Європи або спровокувати Каддафі на розправу над європейцями, котрі ще залишаються в його країні. Втім, після нічних переговорів президента США Барака Обами з прем'єром Сильвіо Берлусконі заперечень проти санкцій з Риму також не було. C обережністю дипломати висловлюються і з питання про організацію зони, забороненої для польотів. «У Лівії залишаються іноземні громадяни, які повинні бути евакуйовані. Ми повинні першими справах завершити їх евакуацію », - заявила Альо-Марі.

В питанні «закритих польотів» європейці традиційно для таких випадків покладаються на збройні сили США. Проте експерти вважають, що сил Шостого флоту США котрий знаходиться в Середземному морі може бути недостатньо, аби контролювати Лівійське небо.

Французькі ЗМІ з посиланням на джерела в національній розвідці оприлюднили оціночні цифри загиблих в Лівії: до 2 тис. чоловік.

Та Євросоюз готовий м’яко діяти і не чекаючи санкцій ООН. Глава зовнішньої політики Єврокомісії баронеса Кетрін Ештон оголосила про можливість введення заборони на в'їзд до ЄС для чиновників режиму Каддафі і заморожування їх активів. Рахунки Каддафі та його близьких в односторонньому порядку вже заморозили Великобританія та Швейцарія. Джерело Reuters у німецькому МЗС підтвердив: «Справа йде до санкцій Євросоюзу. Ми розраховуємо прийняти їх ... на початку наступного тижня ».

На надзвичайне засідання в Брюсселі зібралися постійні представники країн-членів НАТО. Генсек організації Андерс Фог Расмуссен оголосив порядок денний: забезпечення гуманітарної безпеки Лівії і евакуація з країни залишилися іноземних громадян.

Україна теж розглядає можливість направити до берегів Лівії військовий корабель для пришвидшення евакуації наших громадян.

У п'ятницю хвиля протестів захлеснула столицю країни Тріполі, що залишалася під контролем військ, вірних Каддафі.

На цей день, проголошений «Днем гніву» одразу в кількох арабських країнах, стихійна опозиція призначила марш на Тріполі, закликавши всіх незадоволених режимом Каддафі вийти на вулиці, не боячись розстрілу. Народні виступи почалися відразу після закінчення полуденної молитви.

Прилучилися до повстання діячі режиму Каддафі продовжують закликати армію і поліцію скласти зброю. Голосніше за всіх звучить голос пішов у відставку міністра нацбезпеки Абделя Фатах Юніса аль-Обейді. Адвокат Фетхи Тарбела, чий арешт 16 лютого став спусковим гачком для лівійської революції, запевняє, що остаточна перемога над Каддафі - «справа декількох днів».

Каддафі також постарався підготуватися до п'ятничної молитви. За словами місцевих жителів, до столиці напередодні почали стягуватися регулярні війська і групи найманців з країн Чорної Африки. У самому місті, проте, посилення військової присутності не спостерігалося. Навпаки, найманці, які розстрілювали всяке підозріле скупчення людей покинули вулиці. Інспектори дорожнього руху залишилися єдиними озброєними людьми в районі Зеленої площі, де тиждень тому відбулися найжорстокіші зіткнення. Площа була вичищена, а на місці старих прославляючих Каддафі плакатів з'явилися нові гасла англійською: «Al Jazeera,« Бі-бі-сі », не розповсюджуйте брехню, яка видає ваші бажання» і «Члени сім'ї можуть лаятися, але ніколи не будуть битися один з одним ».

Військові, які відмовилися підкорятися Каддафі, оголосили, що готують збройний штурм столиці.

У п'ятницю в Бенгазі полковник Тарік Саад Хусейн оголосив від імені сімох воєначальників (всі вони в ранзі полковників): «У нас є план, як взяти Тріполі. Ми не зупинимося, поки не звільнимо всю країну ».

Революційні військові підрозділи висунулися в околиці столиці. За словами Хусейна, вони розбиті на маленькі групи, щоб обійти кордони, встановлені урядовими військами на шосе, що йдуть через пустелю і з'єднують захід і схід країни. Як запевнив The Wall Street Journal професор Ідріс Шериф, що входить у тимчасове уряд Бенгазі - «народний комітет», в Тріполі силами повстання перекинуті до тисячі озброєних людей.

Добровольців бунтівним воєначальникам набирати легко: масові демонстрації пройшли в п'ятницю в звільнених Бенгазі, Ель-Байді і дерну. При цьому в Бенгазі був спалений палац Каддафі. У східній столиці Лівії на вулиці вийшли не менше 300 тис. чоловік. У Тобруці збором волонтерів командує генерал-майор Сулейман Махмуд, до неділі очолював весь корпус урядових сил на сході країни.

Правда, поки про те, що в зіткненнях з обох сторін беруть участь регулярні частини, повідомлень не надходило. З силами Каддафі молодь, як і раніше б'ється за допомогою палиць, ножів і рідкісних рушниць.

Особливо запеклі бої відбулися в місті Ез-Завія на захід від Тріполі, центр якого перейшов під контроль повсталих напередодні. За словами свідків, на яких посилається телеканал Al Jazeera, найманці Каддафі відкрили вогонь з автоматів по тих, що моляться на виході з міської мечеті, убивши не менше 100 чоловік. Тим не менш площа залишилася за повстанцями.

Криваві зіткнення місцевої молоді з урядовими силами відбулися також у передмісті Тріполі Таджура. Там повсталі вступають в сутичку з переважаючими силами вже третій день поспіль, надихаючись проповідями Шейха аль-Герьяні. За непідтвердженими даними, триколірний прапор лівійської монархії, скинутої Каддафі в 1969 році, піднятий над одним з найбідніших столичних районів - Сук-аль-Джума.

Сам Каддафі ввечері виступив з черговим зверненням, в якому пообіцяв битися до кінця і перемогти всіх ворогів.

Проте його покидають найнаближеніші соратники, так до Єгипту втік кузен і головний консультант по міжнародній політиці. Іранський телеканал повідомив про перехід на сторону народу одного із синів Кадафі, проте джерела цієї інформації не назвав.

www.gazeta.ru

лівія кадафі революція

Знак гривні
Знак гривні