Поки Кадафі виступав по ТВ із погрозами, опозиція захопила ще одне місто

Кілька армійських підрозділів у Тобруці стали на бік протестувальників, через що воно перейшло під контроль противників режиму Муаммара Каддафі.

Лівійське місто Тобрук, розташоване на сході країни, перейшло під контроль противників режиму Муаммара Каддафі.

За словами очевидців, кілька армійських підрозділів у Тобруці стали на бік протестувальників. При цьому, за словами мешканців міста, Тобрук знаходиться під контролем демонстрантів вже близько трьох днів.

Зараз над містом видніється стовп диму. Імовірно, дим огорнув склад боєприпасів, який був знищений прихильниками режиму. "Наразі всі східні райони Лівії вийшли з-під контролю Каддафі... Народ і армія тут діють спільно", - розповів військовослужбовець у відставці Хані Саад Мардж.

Нагадаємо, у понеділок, 21 лютого, катарський супутниковий телеканал Al Jazeera повідомив, що сили поліції перейшли на бік протестувальників у Бенгазі — другому за чисельністю населення місті в країні. Також під владою натовпу виявилися міста Сірт та Ез-Завія. Там почали орудувати мародери, жителі бояться залишати домівки.

У вівторок з'явилися відомості про те, що морський порт Бенгазі закрився. Тим не менш, капітан одного зі швидкісних турецьких морських поромів, що прямує до Лівії, не підтвердив цю інформацію. "Ми не володіємо інформацією про закриття порту і тримаємо курс на Лівію", - сказав капітан судна.

Як відомо, у понеділок до Лівії у супроводі фрегата ВМС Туреччини зі Стамбула було направлено два морських пороми, кожен з яких розрахований на перевезення 1250 людей. Після вивантаження близько 50 тонн гуманітарного вантажу вони мають намір приступити до евакуації турків.

Одночасно із цим повідомлення інформагенства передають, що Кадафі виступив по телебаченню.

Він заявив, що влада ще не застосовувала силу в ході останніх подій у країні, але може застосувати її у випадку необхідності. За його словами, люди, які вийшли на акції протесту, заслуговують смертного вироку.

За його словами, він перебуватиме на чолі держави доти, поки йому будуть дозволяти сили і готовий навіть пожертвувати собою заради цього.

"Це моя країна, країна моїх предків!" - проголосив Каддафі.

При цьому він заявив, що невелика група підлітків під впливом наркотиків атакувала поліцейські ділянки і армійські бази. За словами лідера Джамахірії, заворушення були ініційовані ззовні людьми, які хочуть звести нанівець досягнення Лівії.

лівія кадафі революція

Знак гривні
Знак гривні