Протестує увесь арабський світ. Заворушення відбуваються у 17 країнах

В арабському світі протести охопили 17 країн. Значні виступ відбувалися у Західній Сахарі, Тунісі, Алжирі, Єгипті, Бахрейні, Ємені, Йорданії і Лівії, незначні пройшли у Мавританії, Саудівській Аравії, Омані, Судані, Сомалі, Сирії, Іракові, Марокко і Кувейті.

Протести використовували широкий набір методів громадянського опору в довготривалій кампанії, яка включала страйки, демонстрації, ходи і мітинги. Двигуном протестів стали - а соцмережі Facebook і Twitter, за їх допомогою мітингувальники, спілкуватися і обмінювалися інформацією, зокрема про спроби репресій.

Протести в Тунісі та Єгипті, які закінчилися зміною режиму, були названі революціями.

До протестів призвели численні фактори, в тому числі звинувачення урядів у корупції, диктатурі, порушенні прав людини. Не останню ролі відіграла крайня убогість громадян цих країн на фоні надзвичайно шикарного життя диктаторів.

Збільшення цін на продовольство також одна з основних причин.

Протести почалися 10 жовтня 2010 року в Західній Сахарі і 18 грудня 2010 року з повстання поширюється Тунісом/

Інші країни регіону мали аналогічні труднощі, тому успішні протести в Тунісі, викликали ланцюгову реакцію в Алжирі, Йорданії, Єгипті і Ємені і, меншою мірою в інших арабських держав. У багатьох країнах виступи були названі названі "день гніву".

Крім широко відомих змін у Тунісі і Єгипті протести призвели до кадрових перестановок у інших країнах. Так король Йорданії Абдулла призначив нового прем'єр-міністра, а президент Ємену Алі Абдалла Салех оголосив, що після 35 років правляння він не балотуватиметься на наступний термін у 2013 році.

Сама можливість підняти з протести в цих тоталітарних країнах вже номінована на цьогорічну Нобелівську премію миру.

Все чіткіше проявляється закономірності захисту режимів. Так позбавлені підтримки у своїх країнах диктатори в критичних ситуаціях використовують найманців. Найманці розганяли демонстрантів у Бахрейні. Кадафі використовує найманців із Чада, це підтверджує відео з трупом урядового солдата

Вікіпедія.

Пояснення
темно-червоний колір - революції
червоний - урядові зміни
помаранчевий - суттєві протести
жовтий - не суттєві протести
зелений - відсутність протестів
сірий - не арабські країни

світ протест

Знак гривні
Знак гривні