Громадські організації вимагають зняти законопроект, який скасовує 50% ефірну квоту на українську продукцію

Українські громадські організації глибоко стурбовані прийняттям Верховною Радою за основу законопроекту № 6342 «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення)».

Законопроект, за який проголосувало 240 народних депутатів, скасовує норму, згідно з якою музичні твори українських авторів та виконавців мають становити не менше 50 відсотків загального обсягу мовлення.

По суті, це означає, що телеканали та радіостанції отримають право взагалі не транслювати українську музику.

Не може не обурювати той факт, що як у назві законопроекту, так і в пояснювальній записці до нього, міститься пряма неправда. Європейська конвенція про транскордонне телебачення не забороняє встановлення квот на національний музичний продукт у телеефірі, не кажучи вже про радіоефір, якого конвенція взагалі не стосується. Спроба протиставити українську музику європейській і твердження про нібито низьку якість українського музичного продукту не витримують критики й межують із відвертим українофобством.

На жаль, голосуючи за законопроект у першому читанні, депутати проігнорували висновок науково-експертного управління Верховної Ради, яке вказує на невідповідність назви проекту його змісту, невідповідність проекту статті 11 Конституції України, згідно з якою держава має сприяти розвитку музичної культури, і рекомендує відхилити закон.

Наслідки поспішного прийняття законопроекту № 6342 для української музичної індустрії й культурного простору можуть бути непередбачуваними.

У зв’язку з цим ми звертаємося до керівництва Верховної Ради України та Комітету з питань свободи слова та інформації з проханням не розглядати законопроект у другому читанні до проведення ґрунтовного громадського обговорення, врахування позицій авторів, виконавців, розповсюджувачів та слухачів української музики.
З цією метою пропонуємо, зокрема, провести комітетські слухання з запрошенням представників громадськості та експертів.

Рух добровольців «Простір свободи»
ВЕГО «МАМА-86»
Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва
Всеукраїнська профспілка «Народна солідарність»
Громадянський рух «Відсіч»
ВГО «Не будь байдужим!»
ГО «Центр UA»
Мистецьке об’єднання «Остання барикада»
ВГО «Демократичний Альянс»
Фундація «Суспільність»
Інститут Медіа Права
Український незалежний центр політичних досліджень
Холодноярська ініціатива
Громадянська кампанія «ПОРА»
Ліберальний Український клуб
Інститут національних інтересів
Мистецьке об’єднання «Інша література»
Центр національного відродження

Також в Раді зареєстрований альтернативний законопроект, котрий передбачає надання податкових пільг радіостанціям, які 100% мовлення здійснюють українською мовою і 80% ефірного часу крутять україномовну музику. Автори законопроекту пропонують такі радостанції на пять років звільнити від сплати на прибуток і сплати за користування радочастотами.

закон музика

Знак гривні
Знак гривні