ВікіЛікс: президент Таджикистану назвав російських прикордонників наркомафією.

Емомалі Рахмонов розповів про змову Володимира Путіна проти нього, результатом якої мало бути повалення таджикського президента.

Російські генерали, колишні радники в міністерстві оборони Таджикистану, насправді діяли як мафія, роблячи гроші на наркотиках. У їх інтересах було залишити колишню радянську республіку слабкою у військово-технічному відношенні, що дозволяло б їм нескінченно вести свою гру.

Таку думку, згідно з розсекреченими WikiLeaks депешами американських дипломатів, висловив у 2005 році особисто президент Таджикістану Емомалі Рахмонов.

Глава держави дав таку оцінку під час зустрічі з послом США в Душанбе Річардом Хоугландом. Як випливає з текстів, Рахмонов на цій зустрічі вів відверту бесіду на тему змови проти нього, яку нібито хотів влаштувати Володимир Путін за допомогою російських прикордонників у Таджикистані і колишнім командиром президентської гвардії Гаффором Мірзоєвим.

Саме інформація про плани повалення Рахмонова призвела до того, що він домігся видворення російських прикордонників, йдеться у депеші.

За словами глави Таджикистану, якого цитують дипломати США, ситуація нагніталася довгий час, і він особисто неодноразово обговорював її з Путіним, який тоді був президентом Росії. Однак той ігнорував вимоги Рахмонова прибрати прикордонників, поки Рахмонов не пішов проти командира власної гвардії. Тоді Путін зрозумів, що його гра закінчилася, і погодився відкликати прикордонників.

Російські прикордонники, за словами таджицького президента, більше займалися контрабандою героїну, ніж протидіяли їй. А пропаганда в російських ЗМІ того, що Таджикистан нездатний контролювати власні кордони після відходу росіян, йшла прямо від тих самих генералів РФ в таджицькому Міноборони.

"Подивіться, що у них тут було, - вони сиділи тут по два роки, а потім поверталися до Москви і купували шестисоті Mercedes'и та елітні квартири. Думаєте, вони купували це на свою зарплату? Чому, як ви вважаєте, генерали в Москві ставали в чергу через всю Червону площу і платили величезні хабарі, щоб отримати призначення сюди - щоб виконувати свій патріотичний борг?", - наголосив Рахманов.

За його словами, ці 50 російських генералів ніколи нічого не робили для Таджикистану. "Вони так і не допомогли нам створити професійні збройні сили, не надавали нам бодай якусь військово-технічну допомогу, бо хотіли, щоб ми залишалися слабкими, щоб їх дружки могли вести свою гру і збивати гроші на наркотиках, - заявив Рахмонов.

Раніше у тому ж році Річард Хоугланд зустрівся зі своїм колегою Хамрохоном Заріповим, який представляв інтереси Таджикистану в США.

Заріпов йому повідомив, що "лінія Москви, особливо транслюється через Міністерство безпеки, полягає в тому, що США прагнуть повалити Рахмонова, витіснити росіян з російської військової бази і поширити свій вплив з Афганістану до Таджикистану в якості перехідної ланки до" підконтрольному США Киргизстану ". Мета США, згідно з цим сценарієм, полягає у створенні "ланцюжка спрямованих проти Росії військових баз від Баграма до Манаса".

Депеші того періоду свідчать, що в Кремлі маніакально боялися "кольорових революцій" і прагнули видати діяльність будь-якого демократичного фонду за спецоперацію західних розвідок. Часом це приймало анекдотичні форми.

У грудні минулого року про секрети російської політики в Таджикистані розповіла британська The Guardian, яка також співпрацює з WikiLeaks. В опублікованих нею депешах йдеться, що Росія в 2004-2005 роках провела спеціальну кампанію запобігання "кольорових революцій" в республіках СНД і, зокрема, в Таджикистані.

Москва активно діяла, щоб не допустити розгортання в цій країні американських та інших західних неурядових організацій, таких як "Національний демократичний інститут" та Freedom House.

ТСН

Емомалі Рахмонов

Wikileaks таджикистан

Знак гривні
Знак гривні