Кримська влада на порозі маштабного конфлікту з татарами. Меджеліс звертається до Туреччини за підтримкою

Кримська влада може спровокувати конфлікт із кримськими татарами, якщо буде грубо втручатись у ситуацію із самозахопленням землі.

Таку думку висловив президент Центру близькосхідних досліджень Олександр Богомолов на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“Насправді вона (ситуація — ред.) є досить загрозливою. Якщо влада буде грубо втручатись у ситуацію, можуть бути конфлікти”, - зауважив він.

За словами експерта, захоплення земель в Криму спричинене бізнес-інтересами. “Якби йшлося не тільки про гроші, вони б швидко знайшли спільну мову”, - зазначив фахівець.

Окрім цього, О. Богомолов додав, що найпривабливіша для самозахоплення земля в Криму знаходиться навколо Сімферополя, адже столиця автономії є найбільш перспективним містом для працевлаштування. Тому ціна на землю, зауважив експерт, там підвищується.

Есперт також стверджує, що землю в регіоні захоплюють не тільки кримські татари, а й інші етнічні групи і прямого конфлікті між ними немає, оскільки вони н претендують на одні і ті ж ділянки.

Також сьогодні голова Меджелісу Мустава Джемільов зустрівся із державним міністром Туреччини Фаруком Челиком, лідер меджлісу звернув його увагу на необхідність швидкого будівництва "значного числа загальноосвітніх шкіл із навчанням рідною мовою, гуртожитків для студентів, дитячих садків, а також житла для репатріантів".

Турецький міністр запевнив, що протягом 2011 року докладе зусилля для початку будівництва в Криму хоча б двох нових шкіл.

Джемілєв також зустрівся в Туреччині з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Мевлютом Чавушоглу і розповів йому про публічні заяви прем`єра Криму Василя Джарти з приводу самобудів кримських татар.

А сам прем'єр Криму Джарти сьогодні ж у ефірі 5 каналу заявив: "Я хочу сказати однозначно не буде ніякого протистояння. Ми знайдемо спільне розуміння всіх проблемних питань", - сказав він.

"Я налаштований на конструктивний діалог з населенням Криму, в тому числі і кримськотатарським населенням", - уточнив спікер.

При цьому Джарти підкреслив, що "перед законом повинні бути усі рівні".

"Люди, які по праву мають право отримати землю для індивідуального будівництва, вони її отримають", - уточнив він.Д

ГолосUA Українська правда

крим

Знак гривні
Знак гривні